Bøger / skønlitteratur / roman

Spøgelserne


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
145 sider
Udgivet
2011
Ophav
Genre og form
roman, magisk realisme

Beskrivelse


Den chilenske immigrantfamilie Vinas bor i et halvt færdigt boligkompleks i Buenos Aires, hvor faderen er opsynsmand. Datoen er den 31. december og familien gør klar til nytårsfest. Komplekset bebos også af mandlige nøgne spøgelser, som især moderen og datteren Petri er opmærksomme på. Petri inviteres til deres nytårsfest, men for at deltage må hun dø.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. sep. 2011

af

af

Grethe Lorentzen

d. 15. sep. 2011

Til den tænksomme læser af samtidige spansk-talende forfattere, som tæller bl.a. Enrique Vila-Matas og Javier Marías.

Aira er en argentinsk forfatter og oversætter, født 1949, som har udgivet omkring 70 titler - korte romaner og essays. Siden 1993 har han udgivet 2-4 romaner om året. Spøgelserne, 1987 er den første af hans romaner oversat til dansk. Aira er en avantgarde æstetisk forfatter, som i sin skriveproces søger "el continuo" (et kontinuum) af en konstant fremadskridende narrativ proces. Den chilenske immigrantfamilie Vinas bebor et halvt færdigt boligkompleks i Buenos Aires, hvor faderen er opsynsmand. Datoen er den 31. december og familien gør klar til nytårsfest. Komplekset bebos også af en flok mandlige nøgne spøgelser, som især moderen og datteren Petri er opmærksomme på. Petri inviteres til spøgelsernes nytårsfest, men for at deltage må hun dø. Aira er en ret nøgtern fortæller med mange filosofiske digressioner om tilværelsens væsen og forholdet mellem mænd og kvinder, og en mester i analogier.

Aira tilhører ikke en bestemt latinamerikansk tradition, men har ladet sig inspirere af både latinamerikanske og europæiske forfattere. Han er ikke fabulerende, som vi kender det fra andre latinamerikanske forfattere, men der optræder paranormale begivenheder i hans bøger, som i sammenhængen virker naturlige.

Aira er ny for det danske publikum, skønt velkendt og renommeret i Latinamerika. Han henvender sig til tænksomme læsere af latinamerikanske og filosofiske romaner.


Jyllands-posten

d. 23. nov. 2011

af

af

Johnny Harboe

d. 23. nov. 2011


Berlingske tidende

d. 11. nov. 2011

af

af

Kristoffer Zøllner

d. 11. nov. 2011


Weekendavisen

d. 28. okt. 2011

af

af

Joakim Jakobsen

d. 28. okt. 2011


Standart

Årg. 25, nr. 4 (2011)

af

af

Karen-Margrethe Simonsen

Årg. 25, nr. 4 (2011)