Bøger / skønlitteratur / roman

Morels opfindelse


Beskrivelse


En mand kommer i land på en øde ø, der dog viser sig at have store og komplekse hemmeligheder. Gennem mandens dagbog får læseren afdækket de nærmere omstændigheder bag øens fortid og den fortælling om sygdom og død der følger den.

Anmeldelser (10)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. sep. 2019

af

af

Anette Brinkløv Liebmann

d. 18. sep. 2019

En mand gemmer sig for sine forfølgere på en mystisk ø, hvor tiden virker cirkulær og menneskene spøgelsesagtige - alligevel bliver han betaget af en smuk kvinde. Bogen er til læsere af mere komplekse værker, både genremæssigt og handlingsmæssigt.

En mand kommer i land på en øde ø, hvor han forsøger at skjule sig for sine forfølgere, efter at have begået en forbrydelse. Her forsøger han at opbygge en tilværelse, på trods af øens rygte om sygdom og død for de, der betræder den. Efter noget tid på øen opdager han, at han ikke er alene og gemmer sig derfor i et sumpområde, hvorfra han holder øje med øens andre beboere og forelsker sig i en af dem. Undervejs i fortællingen blotlægges øens hemmelighed bid for bid gennem mandens dagbogslignende notater og hans skæbne besegles.

Romanen er en klassiker indenfor argentisk litteratur, hvor den med sine fantastiske og dystopiske elementer giver læseren en interessant og udfordrende læseoplevelse. Sprogligt er den ligetil, men handlingsmæssigt indeholder den en kompleks realitetsverden, som latinamerikansk litteratur ofte gør. Det er en krævende roman, men både spændende og indsigtsfuld omkring det menneskelige sind.

Fiktioner og andre fiktioner er en vidunderlig novellesamling af landsmanden og vennen Jorge Luis Borges, der kan anbefales til videre læsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Arne Rossen

d. 18. dec. 2018

Adolfo Bioy Casares (f. 1914) var nær ven af sin landsmand, argentineren Jorge Luis Borges og har sammen med denne udgivet en række utraditionelle krimier under fælles pseudonymer. Morelsopfindelse, hans gennembrudsroman, blev offentliggjort i 1940 og skabte ham med rette en plads i den klassiske fantastiske litteratur. Beretningen er på én gang umiddelbart enkel og raffineretfilosofisk fortællekunst. Bogens jeg, en mand, der under flugt har skjult sig på en isoleret ø, forelsker sig i en ung kvinde uden at kunne komme i kontakt med hende - "hun" er nemlig ettredimensionalt fotografi, optaget totalt gennem en uge - i evig gentagelse - og originalen er død. Tilnærmelse kan opnås gennem selviscenesættelse, men forening er umulig. Vi løber efter skygger,men samtidig er vi selv skygger. Stilistisk er bogen enkel, den er godt oversat, og dens sære univers er fuldt af indre spænding. Læsere af E. T. A. Hoffmann, Poe og lignende forfattere vil forståat goutere denne beretning, og mangevil sikkert finde det spændende her at konfronteres med grundlaget for Robbe-Grillets drejebog til Resnais berømte film "Sidste år i Marienbad." - Læservenligttryk.


Proxima

Nr. 106 (2020-2021)

af

af

Niels Dalgaard (f. 1956)

Nr. 106 (2020-2021)


Standart

Årg. 34 nr. 2/3 (2020)

af

af

Mads Nansen Paulsen

Årg. 34 nr. 2/3 (2020)


Jyllands-posten

d. 4. juni 1988

af

af

Anne Chaplin Hansen

d. 4. juni 1988


Land & folk

d. 31. maj 1988

af

af

Jan Gustavsson

d. 31. maj 1988


Kristeligt dagblad

d. 8. aug. 1988

af

af

Peter Legård Nielsen

d. 8. aug. 1988


Weekendavisen

d. 5. aug. 1988

af

af

Bo Green Jensen

d. 5. aug. 1988


Berlingske tidende

d. 30. maj 1988

af

af

John Pedersen

d. 30. maj 1988