Bøger / skønlitteratur til børn / dramatik

Os to, Oskar - for evigt


Beskrivelse


Max går i 1. klasse og har en god fantasi. En dag finder han en løve i sin seng. Venskabet mellem Max og løven Oskar vokser trods problemerne, som Oskars tilstedeværelse skaber.

Anmeldelser (15)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Johs Herskind (skole)

d. 18. dec. 2018

Dette er et skuespil i tre akter. Der er mange forskellige scener. Hovedpersonerne er Max og Benny, der begge er 7-9 år gamle. Dertil kommer en meget speciel løve og blander sig i de todrenges liv. Den kan tale og forstå menneskesprog, og så hedder den Oskar. Endvidere optræder Galilei og en mand og en gammel kone. Ikke noget stort persongalleri. Det er mest de eventyrligesamtaler mellem Max og Benny og Max og løven spillet handler om. Det kommer der mange morsomheder ud af. Der er megen lyrik i stykket og en del sange, som jeg ikke har set noder til. Det helelægger op til, at der laves gode og fantasifulde kulisser med stjernehimmel og hver sit. Teaterstykket, som der står i hovedet herover, kan ikke spilles af børn, og det kræver i det hele taget mereend de fleste amatørscener vil kunne klare. Derimod er det oplagt for større scener og de mange opsøgende teatergrupper. Det er i øvrigt en dramatisering over bogen af samme titel, der er omtalt ilektørudtalelser (87/40). Nårskolebibliotekerne får bøgerne, har de mindre brug for spillet, selv om undertegnede kom til tænke på Thorbjørn Egners bøger ved læsningen. Det er god dramatik. Kanspilles for alle fra 6-7 års alderen og selvlæses i 4.-5. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Larsen

d. 18. dec. 2018

Baggårdteatrets store og velfortjente succes udgives nu som dramastykke. Teksten ligger til grund for teatrets førsteopførelse i Svendborg i 1986 og er siden spillet for fulde huse over helelandet. Det består af tre akter og seks personer med den 7-9 årige Max som hovedperson. Blandt vigtige biroller møder vi kammeraten Benny og ikke mindst løven Oskar fra Afrika, der dukker op i Max'seng, bliver hans gode ven, laver ravage, forbløffer familien og vender tilbage til Afrika igen. Balancegangen mellem fantasi og virkelighed køres igennem med sikker hånd. Historien udkom som romani oktober 1987 anmeldt 87/40. Stykket udmærker sig ved en perlerække af gode replikker med mange nuancer, humor ordspil, over- og underdrivelser, der tilsammen giver et fint portræt af en lidtensom dreng i et nutidigt univers. Her er gode krummer til både børn og voksne. Sange med fikse rim er indlagt. Scenografi og roller kræver en vis form for professionalisme. Kan spilles af øvedeamatører og evt. iuddrag af større børn i dramaklubber med god instruktør. Publikum er de 7-1 lårige med familie. Varighed 70 min.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Knud Stadelund (skole)

d. 18. dec. 2018

En løve tager i Afrika en aften en rask beslutning efter at have set et klart stjernebillede af en dreng, der går så tungt, så tungt. Sådan begynder prologen til B.R.'s nye fortælling. Max (7år), der er bange for løver og lidt i klemme i forhold til forældrene, vågner en aften rædselsslagen op i sin seng ved at der sidder en kæmpestor løve i fodenden. Det bliver starten på en rækkesærprægede situationer, da den livlige, talentfulde og altid sultne løve, Oskar, huserer i lejligheden og andre steder. Den intelligente, fantasifulde, astronomikyndige og lidt gammelkloge Max fårbrug for al sin tålmodighed og al sin snilde for at håndtere de forskellige episoder. Langsomt knyttes der dog et fast venskab mellem de to ulige typer (titlen), og Oskar hjælper Max i noglesituationer, hvor han er bange. Oskar træder igen ud af Max's tilværelse, da han en stjerneklar nat vandrer tilbage mellem himmel og jord til Afrika. Det er en både poetisk, tankevækkende, morsomog underfundig fortællingom, at der kan flyttes grænser, hvis man er parat til at acceptere det uforklarlige. Bogen, der kan selvlæses fra 4.-5. kl. er forsynet med enkelte s/h illustrationer. Denkan anvendes til oplæsning allerede fra bh.-l. kl. og til selvstændig læsning fra 4. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jess Dalsgaard

d. 18. dec. 2018

Et af de helt store tilløbsstykker på Børneteaterfestivalen 87 - i Baggårdsteatrets opsætning - kommer nu i bogform. Hvar dag på vej hjem fra skole forfølges Max af en stor løve. Ingen, selvikke hans bedste ven Benny, tror ham, og det er hårdt. Endnu sværere bliver det dog, da løven en dag uventet dukker op på Max' værelse og fra da af totalt dominerer hans liv. Han må - stadig skjultfor alle andre - rette sig efter løvens mindste vink og krav om mad, byture, slik o.m.a. I starten betragter Max Oskar - som løven hedder - som en trussel, men snart blive de endog megetfortrolige. Det viser sig da også ikke at være helt tilfældigt, at netop de 2 har mødtes: begge har de nemlig troen på, at man med sin fantasi og umiddelbarhed i behold vil kunne leve et rigere livmed muligheden for at opleve 'Det helt Store'. - En på én gang utrolig morsom bog, der med megen humor og varme beskriver både Max' mange bryderier, men også hans venskab med den opfindsomme løve.Samtidig dog også et dybtalvorligt, ja ind i mellem næsten filosofisk forsvar for børns ret til og kamp for at bevare fantasien i en virkelighedsopfattelse, totalt domineret af voksnes nøgterneindstilling. Kan varmt anbefales til oplæsning fra 7 år, selvlæsning fra 9-10. Forsideill. i farver.


Plys

1989, nr 4

af

af

Anna Poulsen

1989, nr 4


Aalborg stiftstidende

d. 13. apr. 1988

af

af

Lars Borberg

d. 13. apr. 1988


Jydske tidende

d. 25. juni 1987

af

af

Therese Enggaard

d. 25. juni 1987


Berlingske tidende

d. 22. okt. 1987

af

af

Ulla Kofod-Olsen

d. 22. okt. 1987


Børn & bøger

årg 41, nr 3 (1988)

af

af

Kasper.

årg 41, nr 3 (1988)


Det fri Aktuelt

d. 27. aug. 1987

af

af

Steffen Larsen

d. 27. aug. 1987


Information

d. 11. jan. 1988

af

af

Anna Poutsen

d. 11. jan. 1988


Folkeskolen

årg 105, nr 4 (1988)

af

af

Per Birkebæk

årg 105, nr 4 (1988)


BUM

årg 6, nr 2 (1987)

af

af

Merete Schmidt

årg 6, nr 2 (1987)


Politiken

d. 16. sep. 1987

af

af

Marianne Gade

d. 16. sep. 1987


BUM

årg 6, nr 5 (1988)

af

af

Flemming Nordenhof

årg 6, nr 5 (1988)