Bøger / skønlitteratur / noveller

Strandingshistorier


Beskrivelse


Udvalg af historier fra de 3 bind fortællinger og skitser, som forfatteren udgav i årene 1900-1905. Historierne fortæller om strandinger langs den jyske vestkyst, om fiskernes og søfolkenes liv, og de heroiske forsøg på at bjerge menneskeliv i kamp mod det oprørte hav.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul G. Thye

d. 18. dec. 2018

Trods titlen er der ikke tale om en nyudgave af M-E's novellesamling fra 1901, novellerne er taget fra de tre samlinger, M-E fik udgivet i årene 1900-1905 (Vestjyder, Strandingshistorier ogNye Strandingshistorier). Som det fremgår af titlen er motiverne, bortset fra den sidste novelle, der handler om en stranding i mere overført betydning, hentet fra den jyske vestkyst; de er skreveti en journalistisk stil og har ofte mere karakter af engageret reportage end af skønlitteratur. Trods emnerne, katastrofe og død, er historierne hverken tunge eller dystre, og en enkelt, »Kærlighedog Grundstødning«, er lettere humoristisk. På baggrund af den fornyede interesse for Danmarks-ekspeditionens medlemmer efter den netop i sommer afsluttede Jørgen Brønlunds Mindeekspedition, må dervære basis for at også denne, måske mindre kendte, del af M-E's virke bliver taget op igen. Et lille hjertesuk: gid der var ofret mere tid på at læse korrektur. Niels Fenger, der har behandletDanmarksekspeditioneni sin bog, Solen kommer ikke mere op, har skrevet forordet, hvori kort redegøres for ekspeditionens skæbne og for de bevæggrunde, der fik M-E til at fortsætte efterekspeditionens egentlige afslutning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Poul G. Thye

d. 18. dec. 2018

Trods titlen er der ikke tale om en nyudgave af M-E's novellesamling fra 1901, novellerne er taget fra de tre samlinger, M-E fik udgivet i årene 1900-1905 (Vestjyder, Strandingshistorier ogNye Strandingshistorier). Som det fremgår af titlen er motiverne, bortset fra den sidste novelle, der handler om en stranding i mere overført betydning, hentet fra den jydske vestkyst; de erskrevet i en journalistisk stil og har ofte mere karakter af engageret reportage end af skønlitteratur. Trods emnerne, katastrofe og død, er historierne hverken tunge eller dystre, og en enkelt,»Kærlighed og Grundstødning«, er lettere humoristisk. På baggrund af den fornyede interesse for Danmarks-ekspeditionens medlemmer efter den netop i sommer afsluttede Jørgen BrønlundsMindeekspedition, må der være basis for at også denne, måske mindre kendte, del af M-E's virke bliver taget op igen. Et lille hjertesuk: gid der var ofret mere tid på at læse korrektur.


Bibliotekernes vurdering

d. 30. jan. 2013

af

af

Jacob Holm Krogsøe

d. 30. jan. 2013

Den snævre målgruppe er læserne af maritim litteratur. Men udgivelsen, og forfatteren, kan også sagtens bære, at blive formidlet i forbindelse med "vigtig dansk litteratur fra 1800-tallet", til opgaveskrivning for gymnasieelver og som eksempler på fremragende journalistiske virkemidler og fremgangsmetoder.

Strandingshistorier indeholder ni meget forskellige og dramatiske fortællinger. De går fra de nøgterne registrerende til de mere personlige indblik i omstændighederne omkring strandinger på vestkysten i 1800-tallet. Ludvig Mylius-Erichsen har en usentimental og detaljerig tilgang til både strandingshistorierne og sit eget sprog. Og det er mere rørende og dramatisk, end hvis historierne og sproget var søbet ind i patos og heltegerninger. Når man læser Mylius-Erichsen, får man fornemmelsen af selv at stå på stranden og se ligene, der driver ind mod klitterne, og det på trods af, at historierne har mere end 100 år på bagen. Og det er imponerende, og mange nutidige journalister kunne lære en del her.

Holger Drachmann har ligeledes skrevet om lignende emner, blot med en mere romantisk pen, så det er oplagt at sammenligne de to forfattere. Denne fjerde udgave er identisk med tredjeudgaven fra 2000, men hvis man ikke har tredjeudgaven i sin samling, er det oplagt at indkøbe denne udgave, da den har flere tilføjelser i forhold til eksempelvis udgaven fra 1984.

Dramatiske og velskrevne fortællinger fra 1800-tallets Vestjylland, som bør stå på alle landets folkebiblioteker.


Kristeligt dagblad

d. 30. okt. 1984

af

af

Preben Kirkegaard

d. 30. okt. 1984


Fyens stiftstidende

d. 1. mar. 1985

af

af

Lise Præstgaard Andersen

d. 1. mar. 1985


Jyllands-posten

d. 25. sep. 1984

af

af

PKS

d. 25. sep. 1984


Vestkysten

d. 6. okt. 1984

af

af

Ulf G.

d. 6. okt. 1984