Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Sent i november


Beskrivelse


Det er efterår, og Mumrikken begynder sin vintervandring. Filifjonken, Hermulen og flere af Mumitroldenes venner vandrer afsted til Mumidalen - men Mumifamiliens hus er forladt, og vennerne flytter ind.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2002

af

af

Inger Søndergaard

d. 23. dec. 2002

Mumitroldene kender de fleste danske børn fra billedbøger, tegneserier, film og computerspil. Færre børn kender nok de oprindelige kapitelbøger, som Sent i november er en af. På originalsproget udkom den i 1970, samtidigt med at der på dansk blev udgivet titler som Kometen kommer. Sent i november er en af forfatterens sidste kapitelbøger, som først nu er oversat og udgivet i Danmark. Den foregår i Mumidalen. Mumitroldenes venner: Filifjonken, Hemulen, Mymlen, homse Toft og Onkelskroget føler sig pludselig draget til at besøge Mumierne, men familien er ikke hjemme. Mumrikken vender om på sin vintervandring og finder huset tomt og forladt. De lever sammen i huset med hinandens særheder, men forlader alle huset før Mumifamilien dukker op langt ude på havet. På en gang eventyrligt og hverdagsagtigt berettes om disse småtbegavede skabninger, deres ensomhed, venskab og deres filosofiske og poetiske univers. Den er sprogligt og billedligt original, men Mumifans vil savne de centrale figurer. Efter forfatterens død i 2001 udkom i 2002 antologien Den store Mumibog, og Det usynlige barn var nordisk Morgengryoplæsning. Eviggyldig og original gør Sent i november samlingen af Mumibøger mere komplet. Fra 6 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 23. dec. 2002

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 23. dec. 2002

Bogen, der første gang blev udgivet i Finland 1970 og op gennem 80'erne i flere svenske oplag, udkommer nu på dansk. Førsteindtrykket er en noget altmodisch layoutet bog i stil med de allerede udkomne tekstmassive Mumibøger. Efteråret er kommet til Mumidalen, og en række af dalens beboere vandrer mod Mumifamiliens hus. Her er den eftertænksomme og friluftselskende Mumrik, den frygtsomme husmormaniker Filifjonken, den ubekymrede Mymle, den gamle og glemsomme Onkelskrog, den foretagsomme Hemule, der aldrig får gjort noget færdigt, samt den lille homse Toft, der elsker at skabe historier. Mumihuset er tomt og forladt, og mens de venter på Mumifamilien, skal de forsøge at leve sammen trods forskelligheder og særheder. Der er ingen action, men en stille eftertænksom handling og filosoferen, og bogen står, trods sine over 30 år på bagen, for det, mange børn i dag mangler og har svært ved, nemlig at skabe den indre ro og forståelse for andre. Bogen er illustreret af forfatteren, og stregen kendes fra andre Mumibøger. Den skal helt klart formidles og egner sig højtlæsning for tænksomme og drømmende indskolingselever, der måske kan genkende og finde sig selv i nogle af bogens typer.