Gå til indholdBøger / faglitteratur / biografier

Et liv i skjul


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

255 sider: ill. (nogle i farver)

Udgivet

2018

Ophav

Bart van Es(forfatter)

Rasmus Hastrup(oversætter)
Genre og formbiografier
Målgruppe

til voksne


Beskrivelse


Om den tyske besættelse af Holland, jødeforfølgelse og den jødiske pige Lien De Jong-Spiero der blev skjult og efterfølgende adopteret af familien van Es. Et banalt skænderi førte senere hen til brud, og i mange år blev hendes navn ikke nævnt


Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. aug. 2018

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 24. aug. 2018

Bevægende fortælling om en jødisk piges skæbne i Holland under 2. verdenskrig, hvor hun, for at overleve, må skjule sig hos forskellige familier. For læsere interesserede i 2. verdenskrig eller gribende historier som fx Anne Franks dagbog.

Hollandskfødte Van Es er litteraturprofessor ved universitetet i Oxford, og har udgivet flere bøger om Shakespeare. Under 2. verdenskrig skjulte hans bedsteforældre en jødisk pige ved navn Lien De Jong, og efter krigen blev pigen efter eget ønske adopteret af familien. Et banalt skænderi førte senere hen til brud, og i mange år blev hendes navn ikke nævnt, indtil Van Es fatter interesse for hendes skæbne. Han finder De Jong, og beslutter sig for at skrive hendes historie. Det har resulteret i en fortælling om heltemod, stikkere, svigt og tab, med refleksioner over hollændernes generelle behandling af jøderne og andre minoriteter gennem tiden. Med mange billeder.

Gennemarbejdet fortælling om et grusomt kapitel i Hollands historie. Van Es formår på fremragende vis at sætte De Jongs meget personlige historie ind i en større kontekst, således at bogen også bliver til en beretning om hollændernes behandling af jøderne (fx hvorfor dødsraten var så høj sammenlignet med andre lande). Bogen er let at læse og de mange billeder gør historien så nærværende og fængende at man læser i et stræk.

Den er naturligvis nærliggende at sammenligne med Anne Franks dagbog (Ved Tove Dueholm Nielsen).


Politiken

d. 18. aug. 2018

af

af

Helle Hellmann

d. 18. aug. 2018Informationer og udgaver

2018

Bog

Bart van Es

Lindhardt og Ringhof, 1. udgave

2018

Ebog

Bart van Es

Lindhardt og Ringhof, 1. e-bogsudgave

2018

Lydbog (net)

indlæser: Githa Lehrmann

Lindhardt og Ringhof

2018

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Githa Lehrmann

Audioteket