Bøger / faglitteratur / opskrifter

De gamle køkkenurter : præsentation af 37 gamle grøntsager og mere end 150 madopskrifter


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. feb. 2017

af

af

Peter Martin Jørgensen

d. 16. feb. 2017

Mange gamle køkkenurter er røget i glemmebogen. Denne bog præsenter nogle af dem, og hvordan man kan anvende dem i køkkenet. For de der interesserer sig for madlavning og køkkenhavebrug.

Her præsenteres en række køkkenurter, som tidligere har været anvendt bredt i de danske køkkener, men nu mere eller mindre er på vej ud. Hver plante beskrives kulturhistorisk, hvor mange kan spores helt tilbage til middelalderen. Egenskaber som dyrkning, smag og næringsindhold beskrives også. Adskillige af planterne har fx sundhedsfremmende effekter og indeholder mængder af vitaminer. Hver køkkenurt ledsages af tilberedning, opskrifter samt fotos. Anemette Olesen er forfatter, foredragsholder og tidligere restauratør. Hun har skrevet en længere række bøger; primært om køkken- og krydderurter.

De 37 køkkenurter beskrives ganske kort og bogen fungerer som en slags håndbog. Teksterne er korte og uden megen udenomsnak, og der er ingen tvivl om at forfatteren har både viden og passion til urterne. Dog virker nogle ingredienser langt fra på vej i glemsel, som fx pastinak og jordskok. Bogen er især henvendt til dem der vil eksperimentere med anderledes afgrøder i køkkenhaven og i køkkenet. En ikkeprangende bog der kombinerer information og madopskrifter.

Bogen er tidligere udgivet som, De glemte køkkenurter, og udover tre tilføjede urter og nye illustrationer er teksten stort set identisk.