Bøger / faglitteratur til børn / billedbøger

Trolde


Beskrivelse


Billedbog. En samling små historier om trolde som rundt om i Danmark har øvet indflydelse på landskabets udformning, kirkebyggeri og mennesker.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 18. dec. 2018

Billedbog. Hartmann og Karrebæk fortsætter her det vellykkede samarbejde fra bl.a. Alle børns citroner med en samling små troldehistorier. Nils Hartmann har skrevet et dusin korte historier omdanske trolde knyttet til forskellige lokaliteter rundt i Danmark. Ofte har troldene spillet en afgørende rolle i landskabets udformning (f.eks. Lammefjorden og Fladså-højen) eller haft indflydelsepå kirkebyggeri eller forsvaret af en ø (Bornholm). Historierne er komponeret i kort og stram form, uden overflødige detaljer. Tilsammen danner de en vellykket mosaik med et fint indblik i troldensmangesidede væsen og samtidig en sjov tur rundt i Danmarks landskab. Den yderst produktive og alsidige illustrator Dorte Karrebæk har formet billeder med stor lydhørhed forhistoriernes enkle ogknappe form. De farverige ill. fremstår enkelt og markant på hvid baggrund -et par i stram, grafisk form, næsten som et logo. Troldene minder en del om de kendte 'Fodfolk' fra Karrebæks tidligerebøger. Endnu enflot og inspirerende udgivelse, som grafisk og indholdsmæssigt udgør en spændende helhed med appel (også p.g.a. emnet) til de ca. 4 til 6 årige.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Billedbogen indeholder et dusin lokalsagn med troldefiguren som det fælles tema. Teksten i to åbne spalter midt på alle v-sider er holdt i et oplæsningsegnet fortællesprog, der fint rammer denlidt ordknappe sagntone. Den er fin til højtlæsning i de yngste klasser og kan selvlæses fra 3.- 4.klasse, hvor den også kan indgå i emnearbejder om eventyr og sagn. På alle h-sider er et stortbillede. Og sikken et billede! Med en alligevel styret dristighed i kompositionen og med vilde farver med rødt som dominerende skabes helt fantastiske kriblende oplevelser af troldtøjet, der barevirker så rigtige og selvfølgelige. De karakteriserer pointen i historien og almengør den og tilføjer en formildende humor. Det er simpelt hen kunstværker af blivende værdi, billeder der på en ganger hurtigt overset, men som samtidig appellerer til, at der lige skal kigges efter en gang til. Ulempen ved historierne er, at de ofte knytter til ved lokale fænomener -bakker i landskabet, en storsten, et byggeri -som forklaringer på deres oprindelse, og det kan virke lidt tamt at høre historien uden det nødvendige lokalkendskab. Men så kan fortællingerne inspirere til at opsøge - ellernyformulere - egne troldehistorier.


Information

d. 9. okt. 1995

af

af

Merete Møller Olesen

d. 9. okt. 1995