Gå til indholdBøger / skønlitteratur / roman

Trives ej længere her


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

155 sider

Udgivet

2014

Ophav

Chinua Achebe(forfatter)

Leif Bertelsen(oversætter)
Genre og formroman
Målgruppe

til voksne

Originaludgave

1960


Beskrivelse


Obi er en moderne mand, som har læst i England og ved hjemkomsten til Nigeria får en lukrativ stilling i Eksamenskommissionen. Han nægter at modtage bestikkelse, men bukker under for presset


Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Flemming Faarup

d. 18. dec. 2018

Denne roman, der foregår i Nigeria, er skrevet i 1960 lige inden landet blev selvstændigt. Hovedpersonen er Obi Okonkwo, der efter studietid i England, får en 'europæisk' stilling ihovedstaden Lagos. Han får en høj status og en stor indtægt, men han har også store forpligtelser. Han skal bl.a. betale sin brors skoleophold, underholde sine forældre og betale et lån tilbage tillandsbyrådet, derudover skal han leve et liv, som hans høje stilling byder. Da han ikke kan få det til at løbe rundt, opgiver han sin ubestikkelighed og bliver opdaget på grund af 'sølle' 20 pund.Rammen for romanen er retssalen under domsafsigelsen, og historien bliver fortalt i flashbacks, som ikke altid følger kronologien. Bogen fortæller om de problemer det giver, når de indfødte skalovertage statsapparatet efter koloniherrerne, når to vidt forskellige kulturer støder sammen, og forfatterens mål er at forklare hvorfor og hvordan Obi forvandles fra en idealistisk tænkendestudent til en korrupt handlendeembedsmand. Chinua Achebe er ligesom sin hovedperson ibo og man fornemmer de forskelle, der er mellem iboer og de øvrige nigerianere, men selvom denne bog udkom pådansk første gang i 1969 under Biafrakrigen, er det ikke det, der er hovedtemaet, og bogen er trods sin alder stadig aktuel på grund af sin almene problemstilling.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. feb. 2014

af

af

Grethe Lorentzen

d. 18. feb. 2014

Moderne afrikansk klassiker om samfundsforhold og opbrud i traditioner i Nigeria lige før selvstændigheden. Til læsere af Afrika-romaner og romaner om kolonitiden.

Chinua Achebe (1930-2013) er prisbelønnet nigeriansk forfatter og den mest læste afrikanske forfatter. Romanens hovedperson, Obi Okonkwo, er barnebarn af hovedpersonen i Achebes debutroman Alt falder fra hinanden, som foregår omkring år 1900, og skildrer nigerianernes første møde med englænderne. Denne finder sted lige før Nigeria opnår selvstændighed (1960). Obi kommer hjem fra sine studier i England som en moderne mand og med den overbevisning, at han vil trodse traditionen og knægte korruption. Men han kommer i klemme både med traditioner i sin landsby Umuofia over sit forhold til den skønne, men "urene" Clara, og med den traditionelle bestikkelsens vej som embedsmand. Achebe skriver i et neddæmpet, enkelt og klart sprog med en underspillet humor.

Romanen udkom første gang på dansk i 1969. Achebes roman En mand af folket foregår lige efter Nigeria har opnået selvstændighed. De her 3 nævnte romaner kan læses som realistiske beretninger om det traditionelle nigerianske samfunds møde med britisk kolonimagt og frigørelsen fra den. Ben Okri er ligeledes en god nigeriansk forfatter, der med brug af magisk realisme beskriver mødet med kolonimagten.

Glædeligt gensyn med en af Afrikas store forfattere. Denne har, ligesom Achebes øvrige romaner, moderne klassikerstatus. Nu er muligheden der for at supplere udg. fra 1986.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Morten Bagger

d. 19. dec. 2018

Denne roman fra 1960 handler om de tilpasningsvanskeligheder en ung, intelligent ibo får, da han vender tilbage til Nigeria efter fire års studier i England. Hans stammefæller har sparet sammen til hans uddannelse og venter sig meget af ham, men forældrene, ritualerne, landsbylivet er blevet så fjerne for ham, nu hvor han sidder i en "europæisk" stilling og lejlighed. Han forelsker sig ydermere i en smuk pige, der betragtes som uren af hedensk-religiøse grunde, som ikke engang hans kristne forældre kan tage afstand fra, og derved tilspidses konflikten mellem hans moderne, traditionsløse liv og stammefællernes stærke traditioner. Alt går galt for ham, han mister pigen, opgiver sin ubestikkelighed og afsløres på grund af sølle 20 pund. Hans folk føler stor skuffelse ved sådan en svipser: "Vi er imod folk, der høster, hvor de ikke selv har sået. Men vi har et ordsprog, der siger, at hvis man vil æde en tudse, kan man lige så godt finde en, der er stor og saftig." Det er en megetligefrem fortalt historie, ganske underholdende og belærende, men ikke så farlig i sin problemstilling som den senere skrevne, men ifjor oversatte En mand af folket. Kan anskaffes, hvor den udlånes. At man får lidt at vide om de p. gr. a. Biafrakrigen så tragisk aktuelle ibo-folk, gør ikke bogen mindre interessant. Achebe hører afgjort til de bedste af de oversatte afrikanske forfattere.


litteratursiden.dk

d. 13. maj. 2013

af

af

Marit E. Haugaard

d. 13. maj. 2013

At få en europæisk stilling var næsten lige så godt som at blive europæer (s. 97). Da Nigerias store forfatter, Chinua Achebe døde for ikke så lang tid siden, tænkte jeg: Ham har jeg da en bog af...


Jyllands-posten

d. 17. mar. 2014

af

af

Henriette Bacher Lind

d. 17. mar. 2014Informationer og udgaver

2014

Bog

Chinua Achebe

Bechs Forlag - Viatone, 1. udgave

1986

Bog

Chinua Achebe

Samleren, 2. udgave

1969

Bog

Chinua Achebe

Samleren

2014

Ebog

Chinua Achebe

Bechs Forlag - Viatone, 1. ebogsudgave

2014

Lydbog (net)

indlæser: Torben Sekov

Bechs Forlag

2014

Lydbog (cd-mp3)

indlæser: Torben Sekov

Viatone

2014

Lydbog (cd)

indlæser: Torben Sekov

Viatone

19??

Punktskrift

Chinua Achebe

Danmarks Blindebibliotek