Bøger / skønlitteratur til børn / eventyr

Tarzans jul : et eventyr


Beskrivelse


Frøken Himmelstein rejser til Afrika, for at missionere og fortælle de vilde sorte om julen. Men overalt laver hun ulykker og snart ønsker Tarzan og junglens dyr hende hen, hvor peberet gror.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 1997

af

af

Vibeke Munch Kofoed

d. 4. nov. 1997

Mange vil huske BGs bemærkelsesværdige, drømmeagtige ill. til billedbogen Næsehornet (1996). I Tarzans jul har hun selv skrevet teksten til den underfundige satire om misforstået velgørenhed og ill. med samme intense blanding af fantasi, eventyr og realisme. Billeder og tekst spiller fint sammen og anslår samme strenge af humor og drømmeagtig virkelighed. Den geskæftige frk. Himmelstein rejser til Afrika for at missionere og bringe julebudskabet til de stakkels, forvildede sorte. Hendes nærsynethed og fatale uvidenhed bliver skyld i mange ulykker. Hun fører sig frem som civilisationens værste karikatur, en elefant i en porcelænsbutik med en stribe komiske og crazy situationer i kølvandet. End ikke Tarzan formår at få hende til at lytte, og julens velsignelser har hverken han eller dyrene i junglen sans for. Den (lidt for) lange tekst er fuld af pudsigheder og sjove ordspil, fortalt i en letløbende, lavmælt og underfundig tone med appel til såvel børn som den voksne oplæser. Billederne incl. forsiden er farverige, detaljerede og humoristiske med bud til små og store. En spøjs og fantasifuld, illustreret fortælling som børn og voksne kan more sig over med hver deres indfaldsvinkel. Opl. fra ca. 5 år, ikke specielt ved juletid.


Bibliotekernes vurdering

d. 4. nov. 1997

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 4. nov. 1997

Den store bog indeholder en lang oplæsningshistorie fortrinsvis for årgangene omkring skolestarten. Det er en frit fabulerende og aldeles eventyrlig nonsenshistorie med mange sprælske sidespor. De dominerer hovedhistorien om den søde og meget læsende frøken Himmelstein, der så gerne vil missionere i Afrika, men i stedet møder en aldrende Tarzan dernede. Han lærer hende at se tingene med egne øjne og ikke med bøgernes efter at hun af bare uvidenhed har bragt uorden blandt dyrene, der frygter hendes uforudsigelige handlinger. Teksten i en bred spalte med meget brede marginer er holdt i et ordrigt, vildt associerende sprog med en sprudlende fortælleglæde så overvældende, at det ind imellem bare er for meget og kommer til at virke som småfjollet snik-snak, der ikke rigtigt forlader papiret. Godt en snes store, overvejende helsides billeder illustrerer og supplerer historien. Det er helt tilsvarende humoristisk fabulerende billeder, hvor et hovedtema suppleres med de forskelligste sidebemærkninger med masser af elementer at finde frem og selv fantasere muntert videre over. Det er farveflotte malerier med akkurat udførte figurer komponeret overraskende sammen til tolkningsåbne fantasiudfoldelser.


Politiken

d. 8. nov. 1997

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 8. nov. 1997


Børn & bøger

Årg. 50, nr. 8 (1997)

af

af

Peter Garde

Årg. 50, nr. 8 (1997)


Weekendavisen

d. 18. dec. 1997

af

af

Pernille Stensgaard

d. 18. dec. 1997


Jyllands-posten

d. 29. nov. 1997

af

af

Marianne Gade

d. 29. nov. 1997



Informationer og udgaver