Bøger / skønlitteratur til børn / småbørnsbog

Svinedrengen


Beskrivelse


Billedbog. Eventyret om prinsessen, der vrager prinsen og hans ægte, velmente gaver til fordel for svinedrengen og hans snurrige påfund, og som følgelig må betale for sin tåbelighed.

Anmeldelser (16)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Frederik Jakobsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Eventyret, som er os alle bekendt, er i denne udgave forkortet, men ikke mere end godt er. Illustrationerne er gode og dejlige, farvestrålende med gode typer, kejseren rund og trivelig,prinsessen og hendes hofdamer spidse og fornemme, og helten ung og flot. Bogen er let læst i et nemt tilgængeligt sprog med en god typografi. Højtlæsning fra 4-5-års alderen og selvlæsning fra8-års alderen. Bogen er tillokkende for vore elever, fordi den ikke virker uoverkommelig for børn, der går i gang med deres første eller en af deres første bøger til selvlæsning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kirsten Rossen (børn)

d. 18. dec. 2018

Skandinavisk Bogforlag starter en serie med H. C. Andersens mest kendte eventyr i den originale tekst-version, foreløbig er 1. serie planlagt med 10 bind. Ill. af Gustav Hjortlund er i farver.Kan man lide Hjortlunds tegninger, med ill. på hver af de 28 sider, bogen består af (upagineret), kan den bruges som oplæsningsbog fra 5 år. Typografien er tydelig, det ser ud til at være sammebogstav-type, som i Notabenes H. C. A.'s eventyrudgave fra 1970. Selvlæsning fra 10 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ane Marie Andersen (børn)

d. 18. dec. 2018

Teksten i billedbogen er forfatterens originale. Der findes flere forskellige illustrerede udgaver af eventyret. Denne har tegninger af en østriger, som bl.a. har illustreret Grimm's De syvravne. Personerne er hyggelige, runde og tegnet i smukke brune, lilla dæmpede farver, og deres påklædning er i god traditionel gammeldags eventyrstil med hofdamer i vide skørter og kejseren ipludderbukser. Personernes holdninger udtrykker meget deres sindsstemning. Der er ingen illustration til scenen, hvor svinedrengen får de 100 kys (næsten) af prinsessen. Det er en mangel.Sammenligning med de andre billedbogsudgaver er vanskelig. De er meget forskellige, og har naturligvis hver kunstnerens særpræg. Der er udgaver illustre; et af Rubin, Wiinblad, Löfgren, Tegner ogBregnhøj bl.a. Anbefales som supplement til disse. Såvel illustrationerne som eventyret selv er bedst egnet til familielæsning,.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Larsen (skole)

d. 18. dec. 2018

Eventyret om svinedrengen, der i virkeligheden er en ædel prins, og den forkælede prinsesse hører til ethvert dansk barns børnelærdom. Det findes i mange udgaver og nu i en pæn stor billedbogmed illustrationer af den østrigske tegner Lisbeth Zwerger. Teksten står på alle venstresiderne og højresiderne rummer billederne. Det er tegninger i meget smukke farver og med mange detaljer i ennærmest poetisk streg. Jeg synes, at de passer fint til eventyret. Det er en oplæsningsbog, for teksten er ikke læselig for børn før de er ca. 11-12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ane Marie Andersen (børn)

d. 18. dec. 2018

En ny udgave af et af H. C. Andersens mest kendte eventyr. Teksten er den originale og nogle ord kræver nærmere forklaring for mindre børn. Der findes flere illustrerede og meget forskelligebilledbøger om Svinedrengen. Ulf Löfgren har tidligere lavet tegninger til Kejserens nye klæder. Hans streg passer også godt til dette eventyr. Tegningerne er holdt i brune og grønne douce farver.Personerne har nogle herlige ansigtsudtryk. Der er munterhed i billederne, hvilket passer godt både til det underfundige og til pointen i historien. - Anbefales til alle børn fra 4 år og opefter.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 18. dec. 2018

For et par år siden udkom Fyrtøjet som billedbog med samme illustrator og Svinedrengen er i typografi, udstyr og billeder af samme gode kvalitet. Teksten er også her sat i 2 spalter over ellerunder billederne. De skraverede, pennetegninger er farvelagt med dækkende akvarel, og de runde, joviale mennesketyper er klædt i middelalderdragter. Billederne er helog dobbeltsidede og er megettydelige. Den anbefales indkøbt til oplæsning/billedlæsning i bhkl.-3. kl.og selvlæsning i 3.-4. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ane Marie Andersen

d. 18. dec. 2018

Denne udgave af Svinedrengen med Tegners illustrationer udkom første gang i 1884. Eventyret er skrevet med gammel retskrivning. Illustrationerne - seks i alt understreger det landlige miljø.De er i gode klare farver og stemningen i eventyret afspejler sig tydeligt i billederne. Forsiden er uden illustrationer men med svungen skrift som originalen. I et fyldigt efterskrift behandlerVibeke Stybe forgængerne for dette eventyr, H. C. Andersens forhold til kærligheden, forskellige illustratorer af Svinedrengen, herunder specielt Tegners interesse for forfatteren og samtidensmodtagelse, da eventyret første gang udkom i denne udformning. Sidst i efterskriftet er der litteraturhenvisninger. Denne udgave af Svinedrengen er ikke egnet for børn. Der findes flere godeillustrerede udgaver af Svinedrengen som billedbog. Tegner kan godt stå mål med disse, idet hans tegninger er mere gammeldags og mere eventyrlige. Men hvis man henvender sig til børn, bør mananvende almindelig retskrivning ogtilpasse de sider, hvor illustrationerne befinder sig bedre til teksten. Denne udgave har litteraturhistorisk interesse for voksne.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Birgit Madsen

d. 5. apr. 2019

Palle Bregnhøi har tidligere illustreret Lille Claus og Store Claus. I denne billedbogsudgave af Svinedrengen er stilen den samme; men illustrationerne er meget mørke og mere dystre og klæder ikke eventyret så godt. En gennemgående svaghed ved flere af billedbøgerne i denne serie er deres manglende appel til små børn. Svinedrengen er et af lettest tilgængelige eventyr for de små, men illustrationerne i denne udgave henvender sig langt mere til voksne. Behersket anskaffelse tilrådes.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Erik Godske

d. 5. apr. 2019

Per er ingen grund til at referere historien, som stadig er god at få forstand af. Hovmod står for fald. Så der er mere grund til at kommentere Palle Bregnhøis tegninger (skrabeteknik, ville en formningslærer nok have sagt) og rose dem for livlighed i form og farve. Den gamle kejser ligner på det første billede Kai Holm i en af sine glansroller, og prinsessen er en dejlig pige at se på. Lige så god er typografien, for en gangs skyld med så læsevenlige typer, at historien kan klares af de yngste læsere. Anbefales meget alle børnebiblioteker.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. juli 1996

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 22. juli 1996

Rina Dahlerup baserer sin billedbogsudgave på den originale tekst i ny retskrivning og ganske let tilpasset moderne dansk. Med sin velkendte lette, muntre, lidt naive tusch og akvarel lægger hun vægten på det folkelige eventyr frem for den psykologiske, følelsesmæssige eller miljømæssigt autentiske skildring. Fornøjeligt og lige til at gå til for de yngste elever, hvad enten de får historien læst eller selv billedlæser den. Den moralske slutning får ikke lov at tynge, hvad H.C.A. bestemt heller ikke har lagt op til. Det er ikke en type billedbog, der vinder børnebogspriser, men illustrationerne rammer tonen fint og passer godt til den ukomplicerede tekst. Let og morsomt og ikke uden et poetisk strejf. Det er også H. C. Andersen.


Kristeligt dagblad

d. 11. dec. 1981

af

af

Helene Moe

d. 11. dec. 1981


Information

d. 17. jan. 1984

af

af

Jørgen Aabenhus

d. 17. jan. 1984


Berlingske tidende

d. 20. okt. 1982

af

af

Brita Stenstrup

d. 20. okt. 1982


Jyllands-posten

d. 7. dec. 1981

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 7. dec. 1981


Jyllands-posten

d. 6. dec. 1982

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 6. dec. 1982


Flensborg avis

d. 19. dec. 1981

af

af

Flemming Everfeft

d. 19. dec. 1981