Bøger / skønlitteratur til børn / noveller

Tommelise


Beskrivelse


Eventyret om den lille Tommelise, som ikke er større end en tommelfinger. Muldvarpen vil giftes med hende, men så skal hun bo under jorden altid. Heldigvis er hun ven med en svale. For 8-12 år.

Anmeldelser (35)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

H. Narud

d. 19. dec. 2018

Udgivelsen måler sig fint med den udsolgte fra 1955 af Den grimme ælling med Johs. Larsens tegninger. Også her står tekst og ill. over for hinanden på godt en snes opslag i stort format. Men i fuldt moderne teknik: Fornemt off-set farvetryk der gør illustrationerne til en oplevelse. De er fremstillet ved en slags montage af tegning og udklip i fotooptagelser af naturfænomener: bark, granitflade, grus, bladmosaikker o.s.v. Herved er skabt et herligt farvespil i en uudgrundelig verden der stemmer fint med eventyrets tone. En oplagt anskaffelse overalt og i rigeligt ex-tal. Især til oplæsning fra 3-4 år, men også til de første skoleår.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. apr. 2019

af

af

Sus Rostrup

d. 5. apr. 2019

Et H. C. Andersen-eventyr udgivet som billedbog er altid velkomment, det er blot noget vanskeligt at finde en illustrator, der tilfulde evner at gengive eventyrets stemning. Denne udgave er nydelig. Man kunne nævne, at når eventyrets tekst omtaler en blomst som rød og gul, må menes dermed en rigtig rød blomst og ikke en lækker blålilla sag - ligesom det er praktisk m. h. t. formidlingen til børn at de årer Tommelise ror med, og som i teksten er benævnt hvide, virkelig er hvide og ikke mørkegrå - børn bemærker den slags ting. Men illustrationerne er iøvrigt nydelige - de bobler måske ikke af trylleri og kæleri, de er nok en kende for naturalistiske - nogle af dem for vanskeligt opfattelige for børn men de ejer en spontan glæde over eventyret, og nogle af dem har fanget den ægte eventyratmosfære. Farvenuancerne varierer smukt i takt til eventyrets tone. Den kan anbefales til oplæsning for børn fra 5-års alderen samt til selvlæsning til og med 3. klasse.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg (børn)

d. 18. dec. 2018

Den østrigske kunstner, Lisbeth Zwerger, som vi kender fra nyillustreringer af Nattergalen, Rødhætte og De syv ravne, har her illustreret Tommelise i 11 meget smukke og stemningsfuldeakvarelmalede tegninger holdt i matte røde, grønne og brune farver. Opsætningen er en side tekst over for en helsides illustration, men med 2 rene tekstopslag, nemlig i midten og til sidst. Disse 2rene tekstopslag er min eneste anke mod en ellers meget vellykket billedbog. Tommelise er tidligere udkommet i forskellige fremragende udgaver, hvoraf desværre kun Elsa Beskows fra 1979 (senesteoplag) stadig kan fås. Desuden findes en udgave fra 1984 illustreret af Toril Henrichsen, så denne udgave skal nok gøre fyldest i børnebibliotekernes billedbogs- og eventyrsamlinger. Anbefales tilde største billedbogsbørn, da eventyrets sværhed i sig selv nok begrænser benyttelsen for de mindre.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

Poul Kr. Jørgensen (skole)

d. 19. dec. 2018

Det gode og kendte H. C. Andersen eventyr, Tommelise, er i denne bog gengivet på i alt 30 sider i format 22x24 cm. Teksten er sat i to spalter på bogens venstre sider, med ret små typer og er bortset fra nutidig retskrivning ikke bearbejdet. Den vil kunne selvlæses fra 3.-4. klasse. Der er i bogen i alt 11 store helsides illustrationer, der alle er anbragt på højresiderne. De er lavet af den østrigske kunstner, Lisbeth Zwerger, kendt bl.a. fra forlagets udgivelse af H. C. Andersen Nattergalen. Illustrationerne er maleriske, fulde af stemning og fantasi og lavet med fint nuancerede pastelfarver. De fine kunstneriske tegninger giver en fin og levende visualisering af eventyret. Vi har på skolebibliotekerne eventyret repræsenteret, også illustreret, som billedbog og i diverse eventyrsamlinger og værker af H. C. Andersen. Bogens illustrationer berettiger imidlertid til anskaffelse. Den vil i udlånet kunne bruges som oplæsnings- og kiggen med bog i de yngre årgange og tilfrilæsningsbog i 3.-4. kl.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 2005

af

af

Ulla Møller

d. 28. okt. 2005

Denne dejlige billedbog virker næsten som en flot afrunding på 2005's mange HCA-udgivelser. Det kendte eventyr om Tommelise findes i en lang række eventyrsamlinger og billedbøger med forskellige illustratorer fra Elsa Beskow til Svend Otto S. Jeg tror, vi er mange der mener at sidstnævnte er den ultimative danske illustrator, når det gælder billedbogsudgaver af H.C. Andersens eventyr. I Bodil Molich har han fundet en værdig arvtager og HCA en ny illustrator. I denne nye udgave af Tommelise der er tro mod den oprindelige tekst tolker hun eventyret med sine dejlige illustrationer der er fulde af lys, stemning, smukke scenerier og fantasifulde, eventyrlige skikkelser. Forsidens heks er slet ikke til at stå for, og Tommelise er gengivet præcis så lille og sart, at man tror på at hun er "let som et svanedun". Der er en fin vekselvirkning mellem tekst og illustrationer på bogens sider, hvilket tilføjer den lange og noget komplicerede fortælling en lethed der gør det nemmere for læsere fra fem år at hænge på. Helsidesillustrationer veksler med næsten vignetagtige tegninger. Visse steder er der næsten filmiske klip mellem billederne, som når fokus på et dobbeltopslag bliver flyttet fra den varme gyldne sommer til grå og og iskold snevinter. Det kan vist ikke gøres meget bedre.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2013

af

af

Henriette Olesen

d. 19. dec. 2013

Sød gendigtning af H.C.Andersens Tommelise med forkortet tekst og illustrationer lavet af Quentin Gréban. Billedbogen henvender sig til børn fra 4 år og opefter.

Billedbogsudgave af det kendte eventyr om den smukke lille pige Tommelise, der må gå så grueligt meget igennem, før hun kan blive gift med en skøn lille prins. Historien er forkortet, så det kun er de vigtigste begivenheder, der er med. Det meget grusomme i historien er klippet fra. Teksten er bearbejdet sådan, at selv de 4-årige forstår essensen i historien. Illustratoren er kendt i Danmark og har også illustreret Den lille havfrue, Den standhaftige tinsoldat og Nattergalen i samme serie. Farverne er holdt i bløde, blide farver, og kompletterer teksten godt.

Denne billedbog kan sammenlignes med andre udgaver af Tommelise, og dem er der mange af med forskellige illustratorer. I denne udgave er sproget og illustrationerne gjort mere nutidigt, og teksten er forkortet, så historien passer til de 4-årige.

Dette er en skøn bearbejdet udgave, der passer rigtig godt til en bred målgruppe. Farvevalget og illustrationerne vil appellere til målgruppen.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. juli 2009

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 17. juli 2009

Billedbogsudgave af det velkendte eventyr med forkortet og moderniseret tekst, som gør bogen anvendelig ned til 4-års alderen.

Peter Gotthardt er sluppet godt fra at genfortælle eventyret om Tommelise, som må gennem så mange fortrædeligheder. Han har skåret historien ind til benet og gjort teksten nutidig og børnevenlig, og handlingen mere stram, uden at det er gået for meget ud over den særlige tone, der er over H.C. Andersens fortællinger. Illustrator er russer og kendt herhjemme fra bl.a. Fyrtøjet (07/40) og Nattergalen (02/48). Stilen er traditionel, dyster og lidt gammeldags med ret stiliserede figurer og planter, som slynger sig i sirlige ornamenter. Farverne er klare og frodige, men helhedsindtrykket er både smukt og roligt og let at aflæse, og det hele passer godt til det eventyr, som jeg altid har syntes, er et af de mere sørgelige om den lille alfepige, som alle forsøger at bestemme over, indtil hun slipper væk og finder sig selv blandt ligesindede.

Personligt mener jeg ikke, at der er nogen, som kan slå gode gamle Svend Otto S, men Bodil Molich har nu også lavet en fin udgave i (05/48), dens tekst er bare lidt sværere.

Hvis man står og mangler en udgave af det kendte eventyr, som kan bruges også til de mindre børn, så synes jeg denne er et godt bud. Den er rigtigt velegnet til oplæsning, og de små tilhørere kan ikke undgå at gyse, når de ser alle de væmmelige ægtemænd, som byder sig til hos den lille sarte Tommelise med de meget tynde ben.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

Eventyret om Tommelise i en helt nytegnet billedbogsudgave af Svend Otto S. Det er et eventyr med naturen som sin scene og dyrene som aktører. I Svend Otto S.'s naturalistiske akvareller er vilige midt i naturen. Det er søde, poetiske og naturromantiske eventyrbilleder, der rummer en dejlig dansk naturstemning med dyr og blomster, solskin og vinterkulde. Tommelise er også et eventyrfyldt med følelser, men det modsvares ikke så meget i billedsiden. Man fornemmer således ikke rigtigt Tommelises store ensomhed, hendes tårer, længsler, drømme og glæde til sidst. Billedstørelse,form og format veksler lige fra store flotte helsidetegninger til mindre billeder, der bryder de fyldige tospaltede tekstblokke i et lidt uroligt billedforløb. Forsidetegningen, som også er medinde i bogen, er nok den sødeste og mest velkomponerede. Her står lille gulhårede Tommelise på et grønt åkandeblad omgivet af skrubtudser, fisk og vandplanter. En billedtolkning helt i pagt meddansk eventyrtradition ogtone og et supplement til de øvrige meget forskellige billedbogudgaver af historien bl.a. Lisbeth Zwerger, Elisabeth Nyman, Monica Laimgrubes, der hver har sit heltpersonlige udtryk, stil og farveskala.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen

d. 18. dec. 2018

Tommelise hører til topscorerne, når det gælder billedbogsudgaver af H. C. Andersens eventyr. Elsa Beskow, Susanna Hartmann, Monika Laimgruber, Lisbeth Zwerger, Kirsten Hoffman, Josef Pakcek,Gustav Hjortlund og Elisabeth Nyman har hver givet deres bud, og nu følger så vor hjemlige eventyrillustrator par excellence op med sin udgave af det kendte eventyr. Med sin velkendte lette stregog akvarel har Svend Otto S. lavet en billedbog, der taler direkte til børn. Det er ikke de kunstneriske raffinementer, men barnets oplevelse af eventyret, der tæller her. Uhyggen er nedtonet, såogså de yngste kan være trygge, og de mange dyr, der omgiver den lille heltinde, er både søde og sjove. Idyl bliver der naturligvis aldrig tale om med Svend Otto S. ved pennen, så billedbogenfremstår som en ganske dejlig udgave af den gribende historie. Lige til en rigtig eventyrtime i indskolingsklasserne.


Bibliotekernes vurdering

d. 5. sep. 2013

af

af

Else Lerche

d. 5. sep. 2013

Billedbogen af det kendte eventyr Tommelise er genfortalt på nudansk til de 4-7-årige.

Et af H. C. Andersens kendte og elskede eventyr. Birgitte Qvint har bearbejdet teksten, så den stadig er tro mod H.C. Andersens tekst. Hovedindtrykket er, at Tommelise i bearbejdningen er blevet mere tilgængelig for nutidens børn. Illustrator udgav i 2003 fagbogen Hvaler. Teksten er sat harmonisk på de store, udtryksfulde illustrationer, der fint gengiver eventyret. De fylder ofte hele opslaget. Motiverne, fx planter og dyr, er afbildet ret store, netop som de må virke på den lille Tommelise. Hendes hoved er i forhold til kroppen ret stort, det samme gælder hendes øjne. Farverne er douce, dertil er der en effektfuld kraftig rød farve. Forsiden viser Tommelise sejlende på et åkandeblad. Bogen er trykt på kvalitets-papir.

I forhold til originalteksten til Tommelise er tegnsætningen ændret nogle steder. Nogle sætninger er ny-formuleret, fx "Jo det skal vi da nok finde ud af" i stedet for "Jo det skal vi nok komme ud af". De fleste gange er det velvalgte ændringer, men nogle steder går det ud over H.C. Andersens særlige sprogtone, som når fx "den så ganske ud som en tulipan" er blevet til "som lignede en tulipan". Få sætninger er udeladt.

Nogle forældre efterspørger bearbejdede tekster til H.C. Andersens eventyr, så deres børn bedre kan forstå dem, her er bogens tekst og de udtryksfulde illustrationer et godt bud.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ove Frank (skole)

d. 18. dec. 2018

En billedbog, hvis billeder stammer fra en svensk udgave af eventyret, første gang udkommet 1908. Elsa Beskow har heri illustreret eventyret ved hjælp af 15 helsides billeder (format 26x21 cm)i sin sædvanlige stil med konturstregtegning farvelagt med nuanceret akvarel i afdæmpede farver. Teksten er ubearbejdet og uforkortet og den er anbragt på alle venstresiderne. Den er sat medlæsevenlige typer med god linieafstand, men derudover er der ikke gjort noget for at lette læsningen. Bogen er først og fremmest egnet til oplæsning for de 5-10 årige. Til selvlæsning kan bogenførst bruges af læsere, der ikke naturligt søger deres læsestof på billedbogshylden.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Bente Kamp (børn)

d. 18. dec. 2018

Denne udgave af H. C. Andersens eventyr udkom første gang i 1908. Elsa Beskows illustrationer understreger det patetiske, lidt dystre, men også poetiske i eventyret om den lille, yndige,varmhjertede Tommelise, der går så gruelig meget ondt igennem, inden hun til slut bliver lykkelig gift med blomsterprinsen. Teksten er den samme som i Artakons udgivelse med Kirsten Hoffmannstegninger og i udgaven fra Skandinavisk bogforlag med Gustav Hjortlunds illustrationer. Det er en smagssag, hvilke illustrationer man foretrækker, men selvfølgelig også et spørgsmål om hvilkeudgaver der stadig kan skaffes. Der er ingen tvivl om, at det bedagede eventyr stadig kan vinde genklang hos et stort publikum fra ca. 6 års alderen. Billedbogen bør oplæses og formidles, dateksten er vanskelig, mange af ordene er helt fremmede for nutidens børn.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Ole Frøslev Christensen (skole)

d. 18. dec. 2018

Elisabeth Nyman, som i 1989 illustrerede Kærestefolkene (Carlsen), fortsætter her i tilsvarende fornemme udførelse med endnu et af H. C. Andersens dejligste eventyr. Med 17helsideillustrationer i en dækfarveteknik, der til forveksling illuderer oliemaleriet, og tilsvarende tusch vignetter rammer hun, som i Kærestefolkene, eventyrets tone og stil samtidig med, at hungiver det en visuel kraft, der må siges at være på højde med teksten. Stilen rummer ikke blot impressionismens rumlige og lyriske karakter og dens understregning aflys og luft, men ogsåekspressionismens stærke følelsesmæssige oplevelse. Alt i en kraftig og flot kolorit, som kan minde om Høst og Nolde. Billederne spænder fra den skæreste blomsterpoesi til den særegne blanding afhygge og uhygge i markmusens og muldvarpens underjordiske boliger. Hele tiden i den nære pagt med naturen, som også ligger i teksten. Og tro mod H. C. Andersen lader Nyman os også gyse: Svalenriver sin vinge på en torn. Ikke udpenslet, menhjertegribende. Hverken Beskows, Hartmanns, Pakfceks, Laimgrubers eller Zwergers udgaver overflødiggør denne pragtbilledbog. Udover bøgernesselvstændige værdi, vil en sådan samling give enestående muligheder for sammenligninger i dansk/formning/billedkunst på mellemtrinet og i de store klasser.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gitta Jürgensen

d. 18. dec. 2018

Nyillustreret billedbogsudgave af et af H. C. Andersens mest kendte eventyr. Det er en poetisk og smuk historie, som foregår midt i naturen. Elisabeth Nyman har illustreret med kraftfulde,farvemættede billeder i naturalistisk stil med vægten på lys, farver og stemninger. Det er atmosfærefyldte billeder, som viser den danske natur og det danske landskab året igennem. De flotte,varierede billeder spiller fint sammen med historien og dens særlige tone. Det er eventyrbilleder med bred appel i en stil som passer til H. C. Andersen. Opsætningen er den samme som iKærestefolkene. På højre side et stort billede og på venstre side den indrammede tekst i blokke sammen med en lille vignet. Der findes i forvejen en del andre billedbogsudgaver af eventyret, somalle er ret forskellige. Nogle af de nyeste er Lisbeth Zwergers, som har særprægede, spændende billeder i brunlige farver og Monica Laimgrubers med søde billeder i klare farver. I forhold til disserepræsenterer Elisabeth Nyman nogethelt andet og hendes mere nordiske illustrationer hævder sig fint. Et tekstrigt eventyr for de ældste billedbogsbørn.


Bibliotekernes vurdering

d. 19. feb. 2018

af

af

Line Dalbro Schaumann

d. 19. feb. 2018

Tommelise må grueligt igennem, da hun brutalt bliver kastet ud i verden. Billedbog for 3-6-årige.

"Der var engang en kone, som så gerne ville have sit eget lille barn." Sådan starter fortællingen om konen, der af en gammel heks får et lille frø. Da frøet blomstrer, kommer der den fineste lille pige ud - Tommelise. Alt er fryd og gammen, indtil en nat hvor en tudse stjæler Tommelise, mens hun sover. Dette bliver begyndelsen på Tommelises voldsomme møde med verden, hvor hun må kæmpe, både med snilde og list, for at overleve og for til sidst at møde sin drømmeprins.

I denne udgave af "Tommelise" er historien genfortalt og forkortet, således at selv de mindste kan være med. Historien er stadig god, og de fine illustrationer gør den hyggelig at læse. Der er god sammenhæng mellem tekst og billeder, og det vil helt sikkert være kræs for både øre og øjne, store og små læsere og lyttere.

Af andre eventyr for aldersgruppen kan nævnes Eventyr for de mindsteDen grimme ællingSkatteøen, Den grimme ælling (Ill. Ursula Seeberg) og SkatteøenAf andre eventyr for aldersgruppen kan nævnes Eventyr for de mindste, (Ill. Ursula Seeberg) og SkatteøenAf andre eventyr for aldersgruppen kan nævnes Eventyr for de mindste, Den grimme ælling (Ill. Ursula Seeberg) og .


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Jytte Bræmer

d. 18. dec. 2018

Elsa Beskows illustrationer til H. C. Andersen eventyret Tommelise udkom første gang på dansk i 1909. Nærværende udgave er et fotografisk genoptryk af den forrige udgave fra 1979, der udkom påGyldendal. Farverne i denne gengivelse er blevet en anelse svagere, men ellers er alt, som vi kender det. Idylliske akvareller i jugendstil, der fortæller historien om den lille-bitte pigeTommelise, der må gå så grueligt meget igennem i dyreverdenen, inden hun endelig i et af de varme lande finder sin miniatureprins. Og når nu den tidligere Disneytegner Don Bluth denne sommer hardansk premiere med en tegnefilmversion af Tommelise, kan det jo være, det afføder en fornyet interesse for eventyret. Om lånerne vil foretrække denne lidt bedagede udgave i den lange række afTommeliseversioner (Monika Laimgruber, Susanna Hartmann, Elisabeth Nyman) er en smagssag.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2015

af

af

Jeanette Thisted Villadsen

d. 25. nov. 2015

H. C. Andersens eventyr er kendte og elskede af alle generationer. Her kommer 3 af dem i pegebøger, så selv de yngste kan få glæde af fortællingerne. For 0-3-årige og deres voksne.

"Prinsessen på ærten", "Den lille havfrue" og "Tommelise" bliver her præsenteret i pegebogsformat. Hver bog indeholder først en række opslag med illustrationer fra eventyrene og til sidst en forkortet udgave af selve eventyret. Illustrator har tidligere illustreret "Ofelia-serien" af Marie Duedahl og været med til at udsmykke børnebiblioteket i Silkeborg.

De tre små bøger fungerer rigtig fint, da de kan bruges både som ren oplæsning, men du kan også selv fortælle eventyret ud fra de charmerende illustrationer. På den måde kan eventyret vokse i takt med barnet.

Til en hyggestund med de små, vil jeg klart anbefale herværende bøger, men de tre eventyr findes i mange forskellige udgaver, som primært henvender sig til en lidt ældre målgruppe. "Prinsessen på ærten" og "Den lille havfrue" findes dog også i denne pegebog: Prinsesser i eventyrTommeliseRapunzel, hvor eventyrene er meget korte og skrevet på vers. Eventyret om Tommelise findes fx i denne højtlæsningsudgave: TommeliseTil en hyggestund med de små, vil jeg klart anbefale herværende bøger, men de tre eventyr findes i mange forskellige udgaver, som primært henvender sig til en lidt ældre målgruppe. "Prinsessen på ærten" og "Den lille havfrue" findes dog også i denne pegebog: Prinsesser i eventyr, hvor eventyrene er meget korte og skrevet på vers. Eventyret om Tommelise findes fx i denne højtlæsningsudgave: Tommelise.


Bibliotekernes vurdering

d. 17. maj 2021

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 17. maj 2021

Eventyret om den lille Tommelise, som ikke er større end en tommelfinger. Muldvarpen vil giftes med hende, men så skal hun bo under jorden altid. Heldigvis er hun ven med en svale. For 8-12 år.

Tre af H.C. Andersens eventyr udgivet i serien "Mine første eventyr". Eventyrene "Tommelise", "Den flyvende kuffert" og "Elverhøj" er her i let bearbejdede og forkortede udgaver lavet af den samme bearbejder, mens eventyrene er illustrerede af forskellige prisbelønnede illustratorer. Til sidst i bøgerne fortæller de hver især om deres illustrationer og forhold til H.C. Andersens forfatterskab. Bøgerne indeholder også korte historier om ham, fx hans tandproblemer og angst for at være skindød.

Det er fine eventyrbilledbøger, hvor "Tommelise" nok er det, børn kender bedst. Teksten er forkortet og omskrevet, så den er lettere, men uden at den særlige tone er forsvundet. Illustrationerne er smukke og rammer eventyrstemningen godt, men de havde fortjent et lidt større format end 23,5x15,7.

Disse eventyr findes let bearbejdede i den store samling H.C. Andersen - de mest elskede eventyr.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Eventyret tør man vel forudsætte kendt? I denne billedbogsudgave er der kun sket en let bearbejdning: Store begyndelsesbogstaver i substantiver og flertalsformer af verber er fjernet.Illustratoren har tidligere lavet billeder til pege- og pixibøger i en nydelig, upåfaldende stil. Billederne i denne bog er akvareller i en gammelmodig Beskow-stil. Detaljer (f.eks. de valgteblomster) viser, at Susanna Hartmann kender Beskows ill. til netop dette eventyr, men om kopi eller plagiat er der slet ikke tale. Beskows udgave er ret dunkel, mens Hartmann maler let og lyst. Endetalje irriterer mig tekstens fæle skrubtudse ser ualmindelig rar og hyggelig ud på billederne. Det er ikke et overbevisende kunstnerisk gennembrud, vi her præsenteres for, men en nydelig,nostalgisk sag, som man næsten ikke nænner at sige noget ondt om. B-kat. har 4, mit bibliotek har 5 andre ill. enkeltudgaver af eventyret, et par af disse er dog på vej mod den totale nedslidning.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

I Tvillinge-bog serien fra Carlsen foreligger nu H. C. Andersens eventyr om Tommelise i en ganske dejlig billedbogsudgave på 30 sider. Historien bringes uforkortet og er kun ganske nænsomtnutidstekstet. Bogen er illustreret af tegneren Susanna Hartmann - (et navn man nok bør notere sig) - for de tegninger, der ledsager eventyret her, er simpelt hen fremragende. På hele, halve ogdobbelt sider udfolder hun sig i fine, levende og udtryksfulde tegninger, der med sine lyse og lette farver på charmerende vis giver eventyret en helt ny og yndefuld stemning. Eventyret ernaturligvis stadig H. C. Andersens - men bogen her er Susanna Hartmanns ingen tvivl om det. Fin anskaffelse til billedbogskrybben.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Tage Aarup (skole)

d. 18. dec. 2018

HCA's dejlige eventyr om Tommelise udkommer her i en stor og fornem billedbogsudgave på 24 sider. Det er ikke første gang dette eventyr udgives i billedbogsversion - der findes i alt fald énudgave som er adskillige år gammel, og for kun et halvt års tid siden udkom det hos Carlsens forlag. Tydeligt nok er det et eventyr, der inspirerer illustratorer og tegnere, og det ses i høj gradogså i nærværende bog, der er aldeles nydeligt illustreret af Toril Marö Henrichsen, som med svage pastelagtige farver har skabt nogle fine handlings- og stemningsskabende tegninger, som supplererfortællingen på glimrende vis. Sammenlignet med min gamle HCA udgave fra 1943 er teksten uforkortet i bogen her - retstavningen er naturligvis ført à jour, men en del ældre sproglige vendinger erbibeholdt. Det gør, at det især er en bog til højtlæsning og samtale, altså en rigtig familiebog, men elever i bh. og 1. kl. vil da også nok kunne have glæde af at kigge i den.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Walther Knudsen (børn)

d. 18. dec. 2018

Illustrerede udgaver af H.C.A.s eventyr myldrer frem i år, dette er f.eks. årets anden billedbogsudgave af Tommelise. Eventyret tør jeg forudsætte bekendt, og at diskutere kvaliteten afAndersens eventyr tangerer blasfemi. Ny retskrivning, men tilsyneladende ingen anden sproglig bearbejdning. Illustrationerne er pennetegninger koloreret med farvekridt i dæmpede farver. Den megetkraftige skraveringsteknik minder stedvis om Sendak, uden at dennes kunstneriske niveau nås. Teksten er sat i en smal klumme, hvis bredde varierer fra side til side. Helsides billeder veksler mednæsten helsides billeder, som går fra sidens top til bund; d.v.s. at alle billeder er i højformat, og det giver en del døde, intetsigende billedflader, som så at sige udvander billedernesdramatiske indhold. Forlaget peger i omslagstekst og forord på H.C.A.s kristne tro og dens indflydelse på hans eventyr. At tolke et kristent budskab i dette eventyr forekommer ikke mig at være detmest nærliggende. Konklusion:Hæderlige, omend lidt kedelige illustrationer af et eventyr, som allerede findes i flere andre udgaver på børnebibliotekerne.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Lise Lotte Larsen

d. 18. dec. 2018

En billedbogsudgave af det kendte eventyr om den lille pige, der går så grueligt meget ondt igennem hos tudsen, skarnbasserne, markmusen og muldvarpen, før hun til sidst ender i sit retteelement hos kongen over alle blomsterengle. Teksten er bearbejdet, men har beholdt det gammeldags HCA-præg, som skræmmer nogle, men som andre mener, hansxventyr ikke må være foruden. I alletilfælde må bogen p.gr. af teksten placeres i den sværere ende af bi-bogsskalaen. Illustrationerne er typiske for M.L., der tidligere har illustreret såvel Andersens som andres eventyr (Snehvid ogRosenrød, Den lille havfrue o.a.): Farverne er klare, der en mindst én helsides ill. og mindst én pang-farve pr. opslag, og helhedsindtrykket er en meget flot og appellerende bi-bog. Især denkontrastrige og farvemættede forside skal nok sælge bogen. Sammenlignet med f.eks. Susanna Hartmanns udg. af eventyret (1983) hævder denne sig fint. Dog mener jeg, at M.L.'s næsten pointillistiskestil kommer til kort, når detgælder udtryk hos mennesker og dyr. De virker i hendes udg. noget stive og stemningsforladte sammenlignet med Lisbeth Zwerger's ill. ( 1984), der til gengæld med sinejordfarver ikke i samme grad er iøjnefaldende.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Gunnar Nielsen (skole)

d. 18. dec. 2018

En flot billedbog med en af digterens tidligste og mest kendte eventyr. Tommelise drager ud i verden - ud i naturen, og historien er derfor fuld af dyr og planter. Nogle hjælper hende, andreforelsker sig i hende, men selv gengælder hun først kærligheden, da hun møder blomstens engel i de fjerne, varme lande. En smuk, lille historie om mennesket og naturen. Monika Laimgruber, derkendes fra mange tidligere eventyrbilledbøger, har på smukkeste vis tolket barnets møde med blomster og dyr. Da hun er så lille, kommer vi i billederne tæt på de små ting. Planter og dyr er tegnetmed stor præcision og uden menneskelige træk. På hvert opslag er der ét stort, samt flere gange også ét eller to små billeder, levende og detaljerige og i kraftige varme farver. Som tekstgrundlager benyttet Estrid Dals bearbejdelse af eventyret, 1975, som følger den originale tekst meget nøje, og kun har få, nænsomme justeringer af sproget, samt moderne retskrivning. Der vil i bhkl.-ca. 2.klasse være interessefor eventyret i denne form, og billedbogen er et fint eksempel på samtryk, der er lykkedes.


Bibliotekernes vurdering

d. 2. apr. 2001

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 2. apr. 2001

Et væld af livlige og rørende illustrationer, næsten på hver eneste side giver dette charmerende og uimodståelige eventyr et spændende nutidigt modspil. Eventyret om det lillebitte barn, der efter at være undsluppet skrubtudsen, oldenborren og muldvarpen, flyver bort med svalen og får vinger, så hun kan blive dronning over alle blomsterne. Det får næsten karakter af en nyfortolkning, samtidig med at illustrationerne netop understreger tekstens poetiske tone. Teksten er tro mod den oprindelige udgave, men nænsomt bearbejdet. Der er ikke foretaget ændringer i selve ordvalget. Mere specielle ord og formuleringer, der sandsynligvis virker gammeldags på nutidens børn, er heldigvis bevaret, men for at lette læsningen er der sat lidt flere punktummer og lavet nogle få stavelsesdelinger. Endelig er teksten inddelt i små, passende afsnit, en form for kapitler med hver sin overskrift. Bogen virker i det hele taget meget indbydende. Til fælleslæsning og selvstændig læsning fra 3. klasse.


Folkeskolen

årg 96, nr 43 (1979)

af

af

Merete Kristiansen

årg 96, nr 43 (1979)


Jyllands-posten

d. 9. dec. 1985

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 9. dec. 1985


Jyllands-posten

d. 3. dec. 1984

af

af

Ellen Buttenschøn

d. 3. dec. 1984


Berlingske tidende

d. 17. dec. 1984

af

af

Brita Stenstrup

d. 17. dec. 1984


Berlingske tidende

d. 19. dec. 1983

af

af

Johan de Mylius

d. 19. dec. 1983


Politiken

d. 24. sep. 1985

af

af

Ole Storm

d. 24. sep. 1985


Politiken

d. 21. dec. 1983

af

af

Anja Westphal

d. 21. dec. 1983


Land & folk

d. 19. mar. 1985

af

af

Herman Oschlak

d. 19. mar. 1985


Børn & unge

Årg. 20, nr. 47 (1989)

af

af

Torben Hangaard Rasmussen

Årg. 20, nr. 47 (1989)



Informationer og udgaver