Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Svenskerkrigene


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 8. feb. 2012

af

af

Lisbeth Thue Hansen

d. 8. feb. 2012

Bogen hører til forlagets serie Historisk bibliotek. Den giver læsere et overblik over krige mod Sverige. Fra 6. klasse, 12-14 år, til lystlæsning og projektopgave.

Bogen giver læsere et overblik over de seks krige mellem Danmark og Sverige i perioden 1563-1720. Bogen er inddelt i 9 kapitler. Forfatteren indleder bogen ved at fortælle om forholdet mellem Danmark og Sverige i dag. Der bliver gjort rede for, hvorfor der var krige i Norden, om kongen og magtfordelingen i samfundet til rigsrådets afskaffelse og kongen, der bliver gjort enevældig. Derefter får læseren i seks kapitler en viden om de seks krige. Der er lærervejledning og opgaver på forlagets hjemmeside. Trods den korte tekst er den oplysende. Den består dels af brødtekst, dels af faktabokse (kaldet kilde) med info om konger, helte og andre af samtidens personligheder. Der er kort, historiske malerier og fotos af eksisterende bygninger. Bagerst er en tidslinje tilbage til 1397 ved Kalmarunionens vedtagelse til 1905, hvor Norge bliver selvstændigt. På omslaget er et maleri fra angrebet på København i 1659.

Der er ingen andre bøger for børn, der så kortfattet giver et overblik over de seks svenskekrige. Dog kan man ty til Kalmarunion, Columbus, Reformation, 2009 samt Indblik og udsyn : historie for 6. klasse, hvor der er afsnit om Chr. d. 4.

Bogen har en oplysende tekst, der giver læseren viden og et overblik over de seks krige. Den er anvendelig til opgaveskrivning, men der må uddybende litteratur til.