Gå til indholdSmå udsving : historien om min far


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

212 sider

Udgivet

2014

Originaludgave

2014


Beskrivelse


Biografisk roman om forfatterens far, Melvin Toews (1935-1998), der led af en bipolar lidelse og begik selvmord i en alder af 62 år


Anmeldelser (4)


3. apr. 2014

Rørende og velskrevet fortælling der kan læses af alle, men særligt til folk med en psykisk lidelse eller i særdeleshed deres pårørende.

Toews' (f. 1964) fjerde bog på dansk er historien om hendes far, som siden ungdommen havde lidt af en bipolar lidelse. Faderen var en elsket lærer og respekteret del af det mennonittiske fællesskab i en lille canadisk by, men derhjemme var han tavs og indelukket. Han formåede at holde sygdommen i ave i mange år, men efter et mindre sygdomsforløb begik han selvmord som 62-årig. Toews' beretning bygger delvist på faderens efterladte notater, og er hendes gæt på faderens følelser og bevæggrunde. Den er skrevet som en jeg-fortælling (faderens synsvinkel) og foregår på hospitalet, hvor den sygdomsramte fader tænker tilbage og forsøger at "huske sig helt frem til nutiden". Det er en gribende og poetisk historie, som visse steder føles helt knugende, men heldigvis også skrevet med meget forløsende humor. Implicit antydes grunden for sygdommen, men vi hører ingen fordømmelse, kun en stiltiende accept af det skete. Bogen nævner det ikke, men det er tankevækkende at Toews' søster, 12 år senere begik selvmord på samme måde og sted. Den er let at læse, men de første kapitler kan virke lidt forvirrende, da de følger faderens forvirrede sindstilstand.

Af nyere gode bøger om bipolar lidelse kan nævnes Mani og depression, 2013 og Diana Benneweis' Livet bliver ikke genudsendt, 2005.

Smuk og berigende fortælling om livet med en psykisk lidelse.

Lektørudtalelse

Af

Steffen Gordon Nielsen

Litteratursiden.dk [online]

Af

Anne Klara Bæhr

2014-05-09

Politiken

Af

Anette Dina Sørensen

d. 4. maj. 2014

Weekendavisen

Af

Leonora Christina Skov

d. 16. apr. 2014


Informationer og udgaver

Bog

2014