Bøger / faglitteratur / bibliografier

Slave i Islamisk Stat : Ghaliyas historie


Beskrivelse


En tilværelse som slave i år 2014. Det var 27-årige Ghaliya og en gruppe andre kvinder fra det forfulgte, religiøse mindretal yazidierne i Irak udsat for igennem næsten et år. Alle var blevet bortført af militante islamister og holdt og handlet som slaver.

Anmeldelser (5)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. nov. 2017

af

af

Helle Winther Olsen

d. 3. nov. 2017

En tilværelse som slave i år 2014. Det var 27-årige Ghaliya og en gruppe andre kvinder fra det forfulgte, religiøse mindretal ezidierne i Irak udsat for igennem næsten et år. Alle var blevet bortført af militante islamister og holdt og handlet som slaver. For læsere med interesse for Mellemøsten.

Sommeren 2014 i det nordlige Irak. Islamisk Stat rykker frem og spreder frygt, ikke mindst hos det forfulgte mindretal ezidierne. Der er ingen hjælp at hente fra de lokale myndigheder som overlader befolkningen til kalifatet og IS's brutalitet. Mændene bliver likvideret og kvinder og børn - herunder Ghaliya og hendes yngre søster - ført bort til en tilværelse som slaver - konstant udsat for vold og voldtægt, før det endelig lykkes at flygte. Ghaliya og hendes søster kommer til Tyskland som en del af et modtagelsesprogram. Forfatteren fortæller og kommenterer i denne genrehybrid Ghaliyas og hendes folks historie, iblandet fakta om IS og udlægninger af de politiske forhold.

Et uhyggeligt vidnesbyrd fra vores aktuelle samtidshistorie. Den danske journalist og forfatter har gennem samtaler med Ghaliya på et tysk asylcenter valgt at lade hendes skæbne stå som en konkret belysning af den massive undertrykkelse og det regulære folkedrab, som IS påførte ezidierne. Han fortæller med en naturlig oprørthed i stemmen. Der dokumenteres fyldigt med danske og udenlandske kilder.

Om ezidierne kan man også læse i Påfuglens tårer.


Jyllands-posten

d. 11. mar. 2018

af

af

Mikael Jalving

d. 11. mar. 2018


Politiken

d. 6. jan. 2018

af

af

Marcus Rubin (f. 1970)

d. 6. jan. 2018


Kristeligt dagblad

d. 4. dec. 2017

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 4. dec. 2017