Gå til indholdBøger / skønlitteratur

Skygger (Eurydike siger)

Del 68 af Babel-serienDetaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Omfang

104 sider

Udgivet

2018

Ophav

Elfriede Jelinek(forfatter)

Judyta Preis(oversætter, efterord)

Beskrivelse


Dramatisk tekst, der er skrevet som en bevidsthedsstrømmende monolog og med et klassisk kærligheds- og dødsdrama som ramme, fortæller om en kvindes fysiske og mentale forvandling til en skygge


I samme serie


Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. sep. 2018

af

af

Kent Skov

d. 14. sep. 2018

Dramafortælling af den østrigske forfatter, der gerne udfordrer både sig selv og sine læsere. For læsere til eksperimenterende litteratur.

Fiktionstekst til dramabrug, skrevet til en operaopførelse. Rammen for Elfriede Jelineks tekst er den klassiske Monteverdi-opera om det elskende par "Orfeus og Eurydike", som skilles fordi Eurydike dør. Orfeus vil gøre alt for at få hende igen. Det læses dog ikke direkte ud af EJ's tekst, hvor synsvinklen bevæger sig konkret inde fra det kvindelige køn og ud i et bevidsthedsstrømmende forløb. EJ arbejder med en jeg-fortæller og et du eller han, som kaldes "sangeren" i allegorien til Orfeus. Kvindens grænsetilstand mellem det forsvindende fysiske over mod skyggetilværelsen i dødsriget materialiseres kun af de tøjbunker, hun omgiver sig med. Kompromisløst fortalt er også i EJ's seksuelt fokuserende SpillelærerindenLyst


Vinterrejse


og Lyst. EJ's Vinterrejse har også et musikalsk forlægFiktionstekst til dramabrug, skrevet til en operaopførelse. Rammen for Elfriede Jelineks tekst er den klassiske Monteverdi-opera om det elskende par "Orfeus og Eurydike", som skilles fordi Eurydike dør. Orfeus vil gøre alt for at få hende igen. Det læses dog ikke direkte ud af EJ's tekst, hvor synsvinklen bevæger sig konkret inde fra det kvindelige køn og ud i et bevidsthedsstrømmende forløb. EJ arbejder med en jeg-fortæller og et du eller han, som kaldes "sangeren" i allegorien til Orfeus. Kvindens grænsetilstand mellem det forsvindende fysiske over mod skyggetilværelsen i dødsriget materialiseres kun af de tøjbunker, hun omgiver sig med. Kompromisløst fortalt er også i EJ's seksuelt fokuserende Spillelærerinden og . EJ's Vinterrejse har også et musikalsk forlægFiktionstekst til dramabrug, skrevet til en operaopførelse. Rammen for Elfriede Jelineks tekst er den klassiske Monteverdi-opera om det elskende par "Orfeus og Eurydike", som skilles fordi Eurydike dør. Orfeus vil gøre alt for at få hende igen. Det læses dog ikke direkte ud af EJ's tekst, hvor synsvinklen bevæger sig konkret inde fra det kvindelige køn og ud i et bevidsthedsstrømmende forløb. EJ arbejder med en jeg-fortæller og et du eller han, som kaldes "sangeren" i allegorien til Orfeus. Kvindens grænsetilstand mellem det forsvindende fysiske over mod skyggetilværelsen i dødsriget materialiseres kun af de tøjbunker, hun omgiver sig med. Kompromisløst fortalt er også i EJ's seksuelt fokuserende Spillelærerinden og Lyst. EJ's har også et musikalsk forlæg.

EJs kontroversielt, dels feministiske og dels civilisationskritiske kunst fornemmes og forløses intenst i denne fabulerende dramamonolog. Den klassiske rammefortælling perspektiverer og nuancerer Eurydikes "lyst" til at komme tilbage til sin elsker betragteligt. EJ maner en kontroversiel nærmest messende beretning frem, der skaber en kontrast til den mere traditionelle kærligheds- og dødsfortælling.

EJ er sine egen, men kan læses i traditionen fra absurdisterne Ionesco og Beckett.


LitteraturNu [online]

d. 18. mar. 2019

af

af

Laurits Nikolajsen

d. 18. mar. 2019


Politiken

d. 29. sep. 2018

af

af

Lilian Munk Rösing

d. 29. sep. 2018


Information

d. 19. okt. 2018

af

af

Kizaja Routhe-Mogensen

d. 19. okt. 2018


Weekendavisen

d. 12. okt. 2018

af

af

Siri Ranva Hjelm Jacobsen (f. 1980)

d. 12. okt. 2018


Standart

Årg. 32 nr. 4 (2018)

af

af

Marie Hjørnet Nielsen

Årg. 32 nr. 4 (2018)Informationer og udgaver

2018

Bog

Elfriede Jelinek

Basilisk, 1. udgave