Bøger / skønlitteratur / digte

Response to impact


Beskrivelse


Digte der fokuserer på krigens indflydelse på sproget og på sprogets indflydelse på os. Hvad gør det ved os når sproget bryder sammen. Hvordan fanger det os, løser os op, begrænser os og skaber nye mønstre for tankerne.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 16. mar. 2018

af

af

Peter Holm Rasmussen

d. 16. mar. 2018

Digte, der fokuserer på krigens indflydelse på sproget og på sprogets indflydelse på os. Hvad gør det ved os når sproget bryder sammen. Hvordan fanger det os, løser os op, begrænser os og skaber nye mønstre for tankerne. Til læsere af nyere dansk poesi.

En tekstsamling med 300 prosadigte i forskellige længder, baseret på nedskrevne noter fra en 8-årig periode, hvor Jan Krogsgaard levede og arbejde i Burma/Thailand, Cambodia og Vietnam. Erfaringer og refleksioner fra en tilbagetrukket tilværelse, blander sig til en større fortælling om krig, vold og især sprogets muligheder og begrænsninger i lyset af krigen. Digtene giver ingen stednavne eller tidsbeskrivelser og fraviger specifikke fortællinger, for at give indtryk af selve tilstanden. Det er Krogsgaards litterære debut, tidligere har han arbejdet med film, musik og kunst og bl.a. lavet den Oscar nominerede dokumentarfilm Burma VJ.

Krogsgaards stil er løs og fragmenteret, men han skriver ud fra et stort erfaringsgrundlag med en krystalklar sproglig præcision. Digtenes billeder lader sig måske ikke afkode entydigt, men har ofte en fin meditativ virkning. Vi får et nuanceret billede af krigens væsen, tabet af logik og sprogets opløsning, der måske kan vise hen til noget andet, noget nyt.

Stilmæssigt er bogen ret unik. Et videre afsæt kunne være Tema: Litteratur og ytringsfrihed i Asien med udvalg af litteratur i forskellige genrer og fra forskellige dele af Asien.