Film / nonfiktion / dokumentarfilm

Burma VJ : reporter i et lukket land


Beskrivelse


Burma er en politistat, et lukket diktatur, som verdenssamfundet alt for let kan glemme. Derfor sørger dedikerede videoreportere med fare for eget liv og egen sikkerhed at filme på gader og stræder og smugle optagelserne ud af landet, så folk kan se, hvad der sker i Burma.

Anmeldelser (7)


Bibliotekernes vurdering

d. 3. mar. 2010

af

af

Ulrich Breuning

d. 3. mar. 2010

Anders Østergaards Burma VJ, 2008 er en uomgængelig dokumentation af umenneskelige forhold i et militærdiktatur. Det er en smuk hyldest til journalisterhvervet, menneskets vilje og kampen for det frie ord eller snarere billede. Og filmen er et sjældent udsøgt stykke filmisk mosaik, der nærmest definerer mediet og dets muligheder. Filmens målgruppe er derfor mennesker med interesse for nyere politik, klassisk journalistik og moderne filmkunst. Eller snarere alle, der vil mærke tidens puls eller "bare" se en rigtig god, medrivende film med hjertet på rette sted.

Burma er en politistat, et lukket diktatur, som verdenssamfundet alt for let kan glemme. Derfor sørger dedikerede videoreportere med fare for eget liv og egen sikkerhed at filme på gader og stræder og smugle optagelserne ud af landet. Så folk kan se, hvad der sker. Så folk aldrig glemmer Burma, hvor selv buddhistiske munke i 2007 demonstrerede for et anstændigt samfund.

Anders Østergaard (f. 1965) er en af Danmarks mest prisbelønnede dokumentarister, som har skabt fint følte, filmiske portrætter af så forskelligartede kunstnere som jazzpianisten Jan Johansson (Troldkarlen, 1999), Hergé (Tintin og mig, 2003) og rockgruppen Gasolin' (Gasolin', 2006).

En Bodil- og en Robert-statuette samt priser på CPH:DOX, Odense og Sundance Film Festival for ikke at glemme en fornem Oscar-nominering taler sit tydelige sprog: Burma VJ er med sine bearbejdede, skjulte filmoptagelser et vigtigt dokument og en af nyere dansk films vigtigste værker.


Politiken

d. 9. jan. 2009

af

af

Dorte Hygum Sørensen

d. 9. jan. 2009


Jyllands-posten

d. 9. jan. 2009

af

af

Sophie Engberg Sonne

d. 9. jan. 2009


Berlingske tidende

d. 9. jan. 2009

af

af

Ebbe Iversen

d. 9. jan. 2009


Filmmagasinet Ekko

Nr. 43 (2008)

af

af

Carsten Jensen

Nr. 43 (2008)