Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Regnbue bilen


Beskrivelse


Da en flygtningefamilie flytter ind på Ligustervej, sættes naboernes tolerance på prøve. Sønnen Sibrim bliver ven med Rikke og Søren, og snart overgiver alle sig til de fremmedes livsglæde.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 1998

af

af

Ulla Møller

d. 25. aug. 1998

Da flygtningedrengen Sibrim og hans familie flytter ind på den pæne Ligustervej, sættes naboernes tolerance på prøve. Arbejdet med den flotte æblekassebil "Regnbuebilen" bliver begyndelsen til Sibrims venskab med vejens børn Rikke og Søren, og efterhånden må også de voksne på vejen overgive sig til den sorte families evne til at skabe livsglæde omkring sig. Endog den sure frøken Sybille, der viser sig at være den, der lærer allermest. Bogen henvender sig til de 9-12-årige med et klart og sympatisk budskab om, hvor vigtigt det er at møde det/de fremmede med åbenhed. Den beskriver, hvor nemt det er at skabe mistro til det ukendte og at oppiske en hetzstemning. Der er brugt humor for at få bogens ide frem til målgruppen. Det er en god ide, men det får samtidig problemstillingen til at virke overfladisk. Selv om miljø- og personskildring er morsommme, er der noget sterotypt over beskrivelsen af villavejens minisamfund, hvis beboere, måske bortset fra børnene, opfører sig temmelig forudsigeligt. De kan heldigvis ændre sig, så da Sibrims familie rejser tilbage til hjemlandet og en ny, fremmedartet familie flytter ind i huset, er naboerne parate til at byde den velkommen. Gennemillustreret med søde stregtegninger.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. aug. 1998

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 25. aug. 1998

Romanen er klog og sympatisk brugslitteratur henvendt til de tidlige læsere i 2.-3. klasse for hvem den kan blive en af de første "rigtige", tykke bøger, de læser helt selv. Den kan medvirke til at begynderlæseren ikke føres fra de illustrationsdominerede letlæsningshæfter til tegneserien, men til den helt uillustrerede tekst. Sproget er gennemarbejdet og enkelt med ganske korte ord og sætninger og teksten er sat med store typer fordelt på korte kapitler med hver sin karakteriserende overskrift. Nok er persontegningen er lidt spinkel, men der er så meget gang i de muntre begivenheder, at interessen fastholdes bogen igennem med fiks indfletning af mange sidemotiver. Og de mange korte replikker fører tættere på personerne. I næsten hvert kapitel støtter en skitserende s/h tegning ved at ridse en situation op. Rikke og Søren er fælles om et æblekassebilprojekt, der er ved at kæntre, da en afrikansk flygtningefamilie flytter ind i det tomme nabohus, hvor bilbyggeriet foregår. Men gennem bilprojektet kommer de i kontakt med de nye naboer, hvis opfindsomhed ikke bare skaber en formidabel pedalbil, men også en varm forståelse blandt de ellers reserverede voksne, inden familien flytter tilbage til Afrika.