Bøger / skønlitteratur / roman

Rapport fra de indre landskaber

Del 2 af Vinternoter

Beskrivelse


65-årige Paul Auster ser tilbage på de "du'er" han har været i forskellige stadier af sit liv fra barn til ungdomstiden i USA og Paris. Austers "du" graver dybt i hukommelsen, og finder højdepunkterne i barndommen, samt forhåbninger og besværligheder i ungdommen.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 15. okt. 2013

af

af

Grethe Lorentzen

d. 15. okt. 2013

Som 65-årig har Auster skrevet endnu en litterær selvbiografi, denne gang med udforskning af det indre liv og de oplevelser, der formede ham. Som Vinternoter fascinerende læsning for Auster-fans og alle, der læser biografier om autentiske personers liv.

Auster (f. 1947) udviklede tidligt i livet social bevidsthed og retfærdighedsans, som han med brug af det litterære "du" beretter om, erindrende barndommens undren, overbevisninger, skelsættende og almindelige begivenheder og forholdet til hans jødiske familie. Austers "du" graver dybt i hukommelsen, og finder højdepunkterne - film, sport, litteratur, musik og sommerlejre. Og senere som ung er der usikker basken med livet, uddannelse, Paris, forsøg på at skrive, og kæreste. Også her, som i Vinternoter, er der en understrøm med spørgsmålet "hvem er dette du?", som læseren kan indleve og spejle sig i. Det fascinerende flow går dog i stå ved brevene til kæresten Lydia, hvor synsvinklen brat skifter til den unge "jeg". Bogen slutter med et album med billeder fra de film og begivenheder, der var skelsættende.

Auster skriver sig ind i en europæisk tradition, som giver genklang hos danskere. Hustruen og kollegaen Hustvedt er nær-beslægtet, og bestemt også et litterært besøg værd.

Første del, Vinternoter, handlede meget om de tilfældige hændelser i Austers liv. Her er det det indre landkort i barndom og ungdom, og formningen af et menneske, der fylder. Den kan læses uafhængigt af Vinternoter, men er knapt så helstøbt som den.


Politiken

d. 1. nov. 2013

af

af

Karsten R.S. Ifversen

d. 1. nov. 2013


Berlingske tidende

d. 2. nov. 2013

af

af

Jeppe Krogsgaard Christensen

d. 2. nov. 2013


Jyllands-posten

d. 5. nov. 2013

af

af

Lars Ole Sauerberg

d. 5. nov. 2013


Kristeligt dagblad

d. 6. nov. 2013

af

af

Michael Bach Henriksen

d. 6. nov. 2013


Weekendavisen

d. 8. nov. 2013

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 8. nov. 2013