Bøger / faglitteratur / bibliografier

Polske stemmer : polske indvandringsbølger 1892-2008


Beskrivelse


Otte bølger af polsk indvandring i Danmark sættes under lup og skaber en historisk beretning men også en refleksion over de muligheder og omkostninger, som følger i udvandringens og arbejdskraftvandringens spor.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. juli 2010

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 5. juli 2010

Historisk interesserede læsere får her en omfattende beskrivelse af de markante, polske udvandringsbølger i perioden og deres betydning for både det polske og det danske samfund.

Forfatteren er ansat ved Center for Velfærdsforskning ved Syddansk Universitet og har bl.a. skrevet Polen i 1000 år, 2007. Han beskriver de 8 store indvandringsbølger: roearbejderne, teglværksarbejderne, jøderne fra russisk Polen, de polske krigsflygtninge efter 1945, den kolde krigs afhoppere, den jødiske tvangsemigration, flugten fra 1980'ernes krigsretstilstand og nutidens østarbejdere. Han undersøger bl.a. hvilke sociale, politiske og økonomiske drivkræfter i Danmark og Polen, der satte gang i de enkelte udvandringsbølger, hvilke befolkningsgrupper det drejede sig om og de samfundsmæssige konsekvenser for de to lande, som fx udvandringens indvirkning på arbejdsmarkedet og familielivet. Det faglige niveau er højt, og bogen er forsynet med et omfattende noteapparat og en fyldig litteraturfortegnelse, men sproget er ikke tørt akademisk. I den løbende tekst inddrages en del biografisk stof, og teksten ledsages af samtidige fotos.

Bogen er den mest omfattende beskrivelse af den polske indvandring til Danmark i perioden.

En omfattende bog på et højt, fagligt niveau, der med inddragelse af biografisk stof belyser mange aspekter af den polske indvandring til Danmark.


Noter / Historielærerforeningen for Gymnasiet og HF

Nr. 187 (2010)

af

af

Klavs Verholt

Nr. 187 (2010)