Bøger / faglitteratur / barndomserindringer

Jesus, pengene og livet


Beskrivelse


Forfatteren, journalisten og samfundsdebattøren Gretelise Holms (f. 1946) beretning om sin families baggrund og om sin opvækst som nomadebarn i jyske landsogne, men også om læretiden som 17-årig journalistelev og de 4 år på Berlingske Tidende, om hendes personlige forhold til ungdomsoprøret i 1968 og om den fornøjelige deltagelse i den seksuelle revolution.

Anmeldelser (12)


Bibliotekernes vurdering

d. 12. juni 2014

af

af

Jytte Bræmer

d. 12. juni 2014

Til læsesvage voksne i den bedste ende af skalaen. Lix-tallet er 24.

Næsten samtidig med at bind to af Gretelise Holms erindringer er udkommet, kommer her en letlæst udgave af første bind. Bogen kommer i den relativt nye serie Fag-let, der gerne vil supplere de mange skønlitterære letlæste bøger med den populære faglitteratur. Bogen er omskrevet og naturligvis forkortet, men man kan stadig genkende forfatterens mundrette pen og den nøgterne og usentimentale tone, hun beskriver sin fattige og omtumlede barndom i. Siderne er opdelt i mindre afsnit, og der er anvendt store typer, enkelte ord er delte, og bogen er som i det oprindelige forlæg illustreret med private fotos. Alt sammen med til at give et åbent og lettilgængeligt præg. MP3-cd medfølger i plastlomme bag i bogen.

Kan umiddelbart sammenlignes med Lisbeth Zornig Andersens bog, som også er omskrevet af samme forfatterpar som her, og som er udkommet i samme letlæsningsserie.

Omskrevet letlæst udgave af Gretelise Holms populære erindringsbog.


Bibliotekernes vurdering

d. 3. sep. 2012

af

af

Anny Skov Madsen

d. 3. sep. 2012

Ikke mindst fordi Gretelise Holm er en kendt og anerkendt journalist, debattør og krimiforfatter vil denne selvbiografi fra den laveste socialklasse tiltrække sig bred opmærksomhed fra en stor læserskare.

Gretelise Holm født i 1946, voksede op i en nomadefamilie på samfundets bund i Jylland. Hun var én ud af ti søskende, boede ti forskellige steder og gik i seks skoler. Hendes forældre var aktive i Frelsens Hær, og især moderen var stærkt troende. Faderen, der måtte klare sig selv allerede som 6-årig, var ofte indlagt på psykiatriske afdelinger og var det meste af sit liv på overførselsindkomst. Begge forældre svigtede, og volden blev en del af hverdagen. G. Holm kom som 17-årig i journalistlære i Kolding og rejste senere til Kbh. Der er fotos og uddrag af breve. Skildringen, der også omfatter den forrige generations vilkår, hvor især retsopgøret kastede skygger, går op til 1971, og der er lagt op til en fortsættelse.

L. Zornigs selvbiografi om sin opvækst i Underdanmark har vakt opsigt. S. Giese, B. Gram, C. Strandgaard har skrevet om deres oplevelser fra den såkaldt forkælede 68'er generation.

Det er en uafrystelig selvbiografi, der vil tiltrække mange læsere, om den sociale arvs onde cirkel. Den skildrer en familie forfulgt af ulykker, sociale ydmygelser, og de ridser skyld og skam samt den evige trussel om vold sætter i sindet. Ud fra sin egen familie diskuterer Holm de psykosociale vilkår, retsopgøret, religion, 1960'ernes frigørelse og skiftende tiders socialpolitik.


Litteratursiden.dk [online]

d. 3. okt. 2012

af

af

Nina

d. 3. okt. 2012


Politiken

d. 20. sep. 2012

af

af

Bettina Heltberg

d. 20. sep. 2012


Jyllands-posten

d. 20. sep. 2012

af

af

Lone Nørgaard

d. 20. sep. 2012


Weekendavisen

d. 21. sep. 2012

af

af

Bo Bjørnvig

d. 21. sep. 2012


Kristeligt dagblad

d. 15. okt. 2012

af

af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 15. okt. 2012


Dansk kirketidende

Årg. 165, nr. 3 (2013)

af

af

Lise Lundgreen

Årg. 165, nr. 3 (2013)