Bøger / skønlitteratur / noveller

Om musik


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog
dansk
Omfang
61 sider
Udgivet
2019
Ophav
Genre og form
noveller

Beskrivelse


Udvalg af forfatteren Dan Turèlls (1945-1993) prosa og digte med temaet musik; specielt om hans oplevelser med jazzkoryfæer som John Coltrane og Charlie Parker.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 5. nov. 2019

af

af

Kent Skov

d. 5. nov. 2019

Godt lille udvalg af Dan Turèll-tekster med musik som tema. For interesserede i DTs forfatterskab og digterne fra beat-generationen.

Musikken fyldte meget i Dan Turèlls omfattende og mangesidede forfatterskab. Især jazzen og især i begyndelsen, hvor både rytmer og synkoper krøb helt ind i de improviserede sproglige forløb. DT begyndte således sin karriere som musikskribent i musikmagasinet "Jazzrevy". Teksterne i dette lille udvalg består af både prosa og digte fra det senere, mere populære og kritiske forfatterskab, især fra Storby-trilogien. I udvalget her skriver han især om sine store oplevelser med jazzkoryfæer som, Coltrane, Charlie Parker m.fl.

For DT var musikken ikke kun inspiration, men repræsenterede også en attitude og oprør og gav direkte digterisk stof og drivkraft for forfatterskabet. Det ses tydeligst i hans tidlige, eksperimenterende forfatterskab, der ikke er repræsenteret her, hvor DT skriver mere direkte om sine egne oplevelser og præferencer. Bogen er derfor en fin tematisk "udskæring" af en væsentlig del af hans digteriske grundlag.

I Beat skriver Lars Movin indgående om den primære kilde til flere DTs inspirationskilder. Peter Laugesen er en anden stor dansk beatpoet, hvor forfatterskab og digterisk præsentation er stærkt forbundet med musikken.