Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Oldemors hatteæske : familiebilleder 1900-1930


Beskrivelse


12-årige Karoline besøger ofte oldemor, som har en hatteæske fuld af minder. Den får oldemor til at fortælle om sin opvækst i Nyborg i begyndelsen af det 20. århundrede.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Elisabeth Bennetsen

d. 25. juli 2000

Historieformidling på en anderledes måde. Med udgangspunkt i forfatterens egen slægt fortælles det 20. århundredes historie. Rammen er den 12-årige Karoline, som ofte besøger sin 100-årige oldemor. Hun har en spændende hatteæske fuld af fotos, udklip og breve. Den kigger de i, mens oldemor fortæller om sit liv. Hun er vokset op i en tryg, lykkelig og forholdsvis velsitueret familie i Nyborg. Her har hun været vidne til århundredets store begivenheder og opfindelser sideløbende med hverdagens skolegang, leg og familiefester. Denne bog er bind et af tre og beskriver årene fra 1900 til 1930. Bogen er fortalt med mange detaljer, og det er med til at skabe et præcist tidsbillede. Men det er lige før, at netop detaljerne drukner historien og tager livet ud af den. Det irriterede mig i starten, men efterhånden blev jeg alligevel fanget ind og læste interesseret om den spanske syge, kærester og den konfirmation, hvor tante Inger næsten gik op i røg. Man får et godt indtryk af, hvor store forandringer oldemor har været vidne til, og alligevel er der ikke den store forskel på hende og Karoline, når snakken går om f.eks. kærlighed. Bogen er anvendelig til meget historieinteresserede piger fra 11 år. Forsiden er en smuk collage, bagerst familiefotos.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. juli 2000

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 25. juli 2000

Romanen – for det er det vel mest – er en fascinerende hybridform mellem en nutidsroman, faglig historieskrivning og erindringsfortælling. Teksten er lagt i pennen på 12-årige Katrine, der fortæller om og refererer sine besøg hos sin næsten 100-årige oldemor, en rask og meget åndsfrisk dame, der er den fødte fortæller. Med afsæt i de billeder, breve og avisudklip, som oldemor i sin ungdom gemte i en gammel hatteæske fortæller hun Katrine om de første tredive år af sit liv. Hun fremmaler tydelige billeder af både de private og de mere almene sider af livet i en tryg og rimeligt velkonsolideret tjenestemandsfamilie i provinsen – faderen var lokomotivfører i Nyborg – men hun kan også inddrage de store begivenheder, der normalt er omtalt i historiebøgerne – den første flyver, den spanske syge, verdenskrigen – så det bliver klart, hvordan begivenheder påvirkede familiens liv. Og alt er meget levende og helt mundret fortalt i et enkelt og letlæst sprog. Den kan læses som informerende underholdning fra omkr. 5. klasse, er et fund til et historisk emne om tiden og er faktisk for alle med interesse for menneskers almindelige små liv. En håndfuld s/h fotos bagerst i bogen, der slutter med en årstalsliste, er eneste illustration.


Børn & bøger

Årg. 53, nr. 6 (2000)

af

af

Kirsten Aggerholm

Årg. 53, nr. 6 (2000)


Weekendavisen

d. 4. aug. 2000

af

af

Jens Kistrup

d. 4. aug. 2000


BUM

Årg. 18, nr. 3/4 (2000)

af

af

Bo Nake

Årg. 18, nr. 3/4 (2000)


Folkeskolen

Årg. 117, nr. 48 (2000)

af

af

Steen Brastrup

Årg. 117, nr. 48 (2000)