Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Fars historie : skærmbilleder 1960-2001


Beskrivelse


Karoline på 14 år får sin far til at fortælle om sin barndom og livet som voksen. Nu er historien om oldemors, farfars og fars liv gennem 100 år fortalt, og Karoline fortæller selv om at være ung i dag.

Anmeldelser (4)


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2002

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 25. nov. 2002

I Oldemors hatteæske og Farfars hemmeligheder fik vi de første dele af familiens historie, der i dette afsluttende bind fortsættes op til 2001 med samme personkreds. Oldemor og farfar er fortsat levende, og det giver spændvidde og helhed i Karolines oplevelse af familiens fortid. Hun er nu blevet 14 år og får sin fars beretning om sit liv sendt som tekstfiler. Der er igen tale om god historieformidling i en blanding af roman og historieskrivning - både internationalt, lokalt og helt personligt. Romandelen, der er bogens svageste del, tilfører dog hele billedet noget væsentligt og udgøres af Karolines nutidige beskrivelse af oplevelser med kammerater, i familien og samfundslivet. På den måde føres faderens historie helt op til nu, så de unge læsere ligesom Karoline bedre kan se en sammenhæng og forstå udviklingens omfang - f.eks. fra breve i en hatteæske til vedhæftede filer og scannede billeder. Med dette bind er hele 1900-tallet dækket, og selv om bogen godt kan læses selvstændigt, vil det være en stor fordel at læse dem alle i rækkefølge. Børn og unge af begge køn fra ca. 11 år vil både nyde og have godt af at læse/lytte, men også voksne læsere fra hele tidsperioden vil med fornøjelse læse alle bøgerne og vil på den måde få hukommelsen frisket op.


Bibliotekernes vurdering

d. 25. nov. 2002

af

af

Jens Verner Nielsen (skole)

d. 25. nov. 2002

Den flotte formidling af århundredets historie i en nærhedsskabende fortælleform et sted mellem historieskrivning og roman får her sin afslutning. Efter beskrivelsen af perioden 1900-1930 i Oldemors hatteæske (00/33) og af tiden mellem 1930 og 1960 i Farfars hemmeligheder (01/27) er det nu blevet far Jeppes tur. I løbet af året 2001 får den nu 14-årige Karoline sin far til at skrive sin egen historie, der dækker tiden 1960-2001, hvor den store verden kom tæt på gennem TV, mens alternative livsformer simrer lidt i baggrunden. Som i de foregående er det en fascinerende blanding af de verdenshistoriske begivenheder sat i sammenhæng med nationale og helt personlige og private. Og samtidig får vi et tæt portræt af nutidens Karoline i 8.klasse med et harmonisk familieliv og et dejligt fortroligt forhold til vennen Martin, men også med sideblik til venindens skilsmisseproblemer og oprørstrang. Teksten er livligt og friskt fortalt. Den kan læses fra 5.-6. klasse både som informerende underholdning og som supplement til et historisk emne om perioden. Bortset fra omslagets og indersidernes farvekollage er bogen uden illustrationer, men en fyldig årstalsliste bagerst holder styr på hændelserne både i samfundet og i familien.


Folkeskolen

Årg. 120, nr. 3 (2003)

af

af

Thorkild Borup Jensen

Årg. 120, nr. 3 (2003)


Politiken

d. 21. dec. 2002

af

af

Steffen Larsen (f. 1943)

d. 21. dec. 2002