Bøger / faglitteratur til børn / undervisningsmaterialer

Naturkatastrofer


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2009

af

af

Hans Radsted

d. 2. okt. 2009

Endnu en bog om naturkatastrofer fristes man til at sige, men bestemt en rigtig velskrevet en af slagsen og den vil kunne læses med udbytte fra ca. 12 år, visse dele måske lidt før. Bogen kan bruges i emnearbejder og til tidlige projektarbejder. Interesserede vil måske tage den på grund af billedmaterialet, men vil så nok hoppe til de mere populistiske udgivelser, for den er mest til undervisning.

Efter et opslag som introducerer emnet, behandles emnet kronologisk med afsnit om Jordens dannelse, opbygning og pladetektonik. Herefter de afledte fænomener som jordskælv, tsunamier, vulkaner og vejrkatastrofer. Opslagene er hovedsageligt to-sidede, men enkelte er lidt længere. Teksten er to-spaltet og illustreret med flotte farvefotos og meget instruktive tegninger. Der er selvfølgelig også faktabokse, som ind imellem kan vokse til en hel side. Teksten er informativ og levende, men ikke altid helt let. Man kommer ind i bogen via et overskueligt stikordsregister og på sidste side er et fornuftigt stikordsregister og en lille medieoversigt. Bogen kommer godt rundt om emnet med velkomne afstikkere til hjemlige forhold.

Emnet er populært i bøger og på tv. Man kan bl.a. pege på serien Naturens rasen fra 2006, Jordskorpens bevægelser af Rebecca Harmon fra 2007 og serien Naturkatastrofer fra 2008.

Bogen her udmærker sig dog ved sin overskuelige og stramme form, som formidler viden på et rigtig flot niveau og som derfor egner sig rigtig godt til undervisning.