Bøger / faglitteratur

Ekstremt vejr og vejrfænomener i Danmark


Beskrivelse


Beskrivelser af historiske vejrhændelser i Danmark fra stormflod i 1872 frem til regnvejr i juni 2009.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. okt. 2009

af

af

Rikke Bruun

d. 21. okt. 2009

Alle med interesse i det danske vejr vil kunne bruge denne bog; både dem der er historisk interesserede, og dem der vil vide noget mere generelt.

DRs fire vejreksperter har sammen skrevet denne bog om ekstremerne i det danske vejr. Bogens første halvdel omhandler historiske vejrhændelser helt tilbage fra stormfloden på Lolland-Falster i 1872 og frem til det voldsomme regnvejr i sommeren 2009. Hver hændelse beskrives med øjenvidneberetninger, anekdoter og fotos over 3-4 sider. Den anden halvdel af bogen omhandler årstidernes vejrfænomener såsom påskeøsten, indiansummer og bornholmersne, og disse forklares i et let forståeligt sprog og uden grafer og andet. Sidst i bogen er et kort afsnit om årstidernes vejr i fremtiden, set i lyset af klimaforandringerne. De sidste 4 sider i bogen indeholder vejrrekorderne for de enkelte måneder.

Det historiske perspektiv findes i Dansk vejr i 100 år i tekst og billeder, 2007, hvor vejret er skemalagt år for år. Jesper Theilgaards Det danske vejr, 2007, er mere omfangsrig og teknisk.

Bogen hører til i den bløde ende af vejrbøgerne og er ikke en teknisk og videnskabelig fremstilling af vejret. Her får vi historierne om de ekstreme vejroplevelser Danmark har haft siden 1872, og en lettilgængelig indføring i de årstidsafhængige vejrfænomener, som vi har i Danmark. Der er en fin rød tråd fra udviklingen i vejret indtil nu og til afslutningen med fremtidens vejr. Historierne vil sikkert vække minder hos læseren og være oplæg til mange vejrsamtaler.



Informationer og udgaver