Bøger / faglitteratur / vejvisere, medlemsfortegnelser o.l.

Nationalmuseet : Prinsens palæ


Beskrivelse


Om Nationalmuseets bygnings- og kulturhistorie.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. sep. 2011

af

af

Kent Skov

d. 2. sep. 2011

Bogen retter sig mod de arkitektur-, kultur- og lokalhistorisk interesserede og professionelle samt evt. til undervisere. En fin lille bog med et relativt smalt publikum.

Lille veltilrettelagt og velillustreret bog om "Prinsens Palæ", der er en del af Nationalmuseets bygningskompleks (og ikke Amalienborg). Palæbygningen er det store sandstensfarvede hus, der fylder en hel karre mellem Christiansborg Slot og Københavns Rådhus. Bygningen har haft en omskiftelig historie siden etableringen som købmandsgård i 1682 til bygningen i 1849 blev købt til opbevaring for statens samlinger - det senere Nationalmuseet. I mellemtiden har palæbygningen, der i sig selv både er af arkitektur og historisk interesse, både været bolig for kronprinsen og arbejdssted for embedsmænd, kunstnere og retssystemet. Bogen gennemgår de enkelte perioders bygningsændringer kronologisk parallelt med beskrivelserne af de forskellige personer - kongelige, embedsfolk, og kunstnere i takt med ændringerne. Blandt de berømte personer der har været gennem bygningen er: Kong Christian VI, Frederik V og Carsten Niebuhr. Den sidste store om- og udbygning blev foretaget fra 1929 for at styrke den museale funktion, hvor ejendommene i den ene side af Stormgade blev nedrevet.

Der findes en række museumsguides - 12 registrerede i alt - om Nationalmuseet og dets samlinger. Derudover findes info om museet i diverse opslags- og netkilder.

En veltilrettelagt fin lille bog om Nationalmuseets bygnings- og kulturhistorie.