Bøger / faglitteratur

Mobning : sociale processer på afveje


Beskrivelse


Denne antologi præsenterer den nyeste danske forskning om mobning i skolen. Mobning har som fælles udgangspunkt, at mobning ikke skal forstås i individualiserede fænomener som fx særlige personlighedsstrukturer eller særligt onde børn, men i stedet som en forlængelse af den sociale eksklusionsangst, der udvikler sig i sociale sammenhænge. Mobning ulmer i processer mellem deltagere i grupper, der er henvist til at fungere sammen - når grupper af mennesker føler sig pressede og usikre på om de er i færd med at blive skubbet ud af fællesskabet, blusser den sociale angst op, og man kan risikere at gruppens deltagere vender sig destruktivt mod hinanden. Antologiens kapitler tager alle udgangspunkt i en empirisk og eksemplarisk case, hvorefter forskningsresultater formidles i form af analytiske pointer.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. okt. 2009

af

af

Katja Larsen

d. 19. okt. 2009

Henvender sig primært til forskere og studerende på videregående uddannelser. Desuden til andre der arbejder med skoleliv.

Lektor Jette Kofoed og professor Dorte Marie Søndergaard har redigeret denne antologi. Bidragyderne er forskere på DPU. Mobning : sociale processer på afveje er udgivet i forbindelse med eXbus-projektet. eXbus-projektet er den hidtil største samlede undersøgelse af mobning i danske skoler. Der ses på forskellige kontekster som fx kultur og normer i skoleklassen, personlige baggrunde, forældre og læreres holdninger, påvirkning fra computerspil og film samt nye kommunikationskanaler som sms og chatrooms på nettet. Sprog og indhold er på forskningsniveau. Der er desuden en fyldig litteraturliste.

Der findes anden litteratur om mobning, men denne antologi går et skridt videre og ser på de sociale processer bag mobning, samtidig med at der ses på det individuelle barn.

I denne antologi præsenteres de nyeste forskningsresultater angående mobning i danske skoler. Der ses på de forskellige sociale processer, der gør at mobning opstår. Læseren får værktøjer til at revurdere tidligere forskning samt praksis.


Folkeskolen

Årg. 127, nr. 9 (2010)

af

af

Heidi Friborg Christophersen

Årg. 127, nr. 9 (2010)