Bøger / faglitteratur / bibliografier

Middelalderens danske cistercienserklostre


Detaljer


...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...


Beskrivelse


Danish Medieval Cistercian monasteries - Danish text.

Indhold

Cistercienserordenen ; Klostrene ; Danmark ; De enkelte munkeklostre (Citeaux- linien ; Clairvaux-linien) ; Nonneklostre ; Stamtavler


Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. maj 2013

af

af

Steffen Gordon Nielsen

d. 27. maj 2013

Kan læses af alle med interesse i middelalderens kirkehistorie.

Aalund Jensen (f. 1938) var i en lang årrække ansat som leder hos staten, hvorefter han begyndte at læse historie på KU og blev cand.mag. i 2002. Han har ikke tidligere udgivet bøger om emnet, og hans tilgang bærer da også mere præg af en personlig interesse og fortællelyst, end en decideret akademisk vinkling. Der er altså ikke tale om ny forskning, men mere en generel introduktion til Cistercienserordenen og deres klostre i Danmark. Bogen er opbygget i to dele, hvor første del fortæller historien om ordenen og hovedklostret i Cíteaux. Ordenen var kendt for sin jævne og ydmyge livsstil, men munkene var også fremragende ingeniører og besad stor viden om vandingsanlæg og teglbrænding. Anden del handler om de 11 munkeklostre og to nonneklostre i Danmark, hvoraf det første opstod i 1144 og eksisterede indtil reformationen i 1536. Man får en forholdsvis kort men fin introduktion til det enkelte kloster, og hver beskrivelse afsluttes med Aalund Jensens personlige beretning fra et besøg på stedet. Bogen er let at læse og pædagogisk opbygget, og den faglige viden formidles uden at blive alt for opremsende. Med litteraturliste, kildehenvisninger og en del illustrationer/fotos.

Supplerer fint andre generelle bøger om klostervæsenet som Gyldendals bog om danske klostre, 2004 og Kirker og klostre i Danmark, 1998.

Glimrende introduktion til cistercienserordenen. Den pædagogiske opbygning gør den velegnet til lægmand.