Gå til indholdMaleren og pigen : roman


Detaljer

Seneste udgave, bog


Beskrivelse


I det pestramte Amsterdam i 1664 skal en ung dansk kvinde henrettes på grund af et drab. En kendt maler, der er nedtrykt på grund af konkurs og sin hustrus død, tager ud til galgebakken for at tegne den døde pige


Anmeldelser (5)


7. feb. 2014

Romanen kan formidles til læsere med interesse for kunst og historie.

Romanen foregår i Amsterdam i maj 1664, hvor en ung dansk kvinde, Elsje, og den kendte maler, som ikke er nævnt ved navn, men er Rembrandt van Rijn (1606-1669) mødes på en usædvanlig måde. Elsje er rejst på en farefuld færd til Amsterdam fra Danmark for at finde sin søster, der er flygtet fra hjemmet sammen med en mand. Efter et par ugers ophold i byen bliver hun henrettet, fordi hun har begået et drab mod sin udlejer. Maleren er gået fallit og hans kone død af den hærgende pest. Han er ved at male et af sine store billeder "Den jødiske brud", da han hører om henrettelsen og får den ide, at han vil male den døde pige. Det er en alvidende fortæller, og vi får skiftevis pigens og malerens historie. Fiktionen brydes ofte for at fortælle om, hvad der skal ske senere. Den hollandske forfatter er på dansk kendt for Først gråt, så hvidt, så blåt, 1993 og Virtuosen, 1995.

Chevaliers Pige med perleørering er en smuk og sanselig roman om samme emne. I. Stone Van Gogh er en klassiker.

En vemodig og skæbnetung historisk/biografisk roman om pest og død i 1600-tallets Amsterdam fortæller om den kendte malers møde med en ung dansk pige, der er blevet henrettet. En del forklaringer bryder den historiske ramme og fiktion. Trods et traditionelt beskrivende og et lidt teatralsk sprog har forfatteren sans for farver, lys og stemninger, så det både bliver et portræt af kunstneren, hans inspiration og af byen.

Lektørudtalelse

Af

Anny Skov Madsen

Jyllands-posten

Af

Henriette Bacher Lind

d. 14. jun. 2014

Weekendavisen

Af

Jørgen Herman Monrad

d. 21. mar. 2014

Litteratursiden.dk [online]

Af

Beth Høst

2014-03-26

Standart

Af

Henk van der Liet

Årg. 28, nr. 3 (2014)


Informationer og udgaver

Bog

2013