Bøger / skønlitteratur / roman

Maldorors sange
Poesier
Breve


Beskrivelse


Lautréamonts samlede værker. Hovedværket "Maldorors sange" skildrer i en lyrisk prosa et opløst og fragmenteret verdensbillede ved at besynge sammenbrud, livslede og ondskab. Efterfulgt af "Poesier" og efterladte breve, som modsætningsfyldt reflekterer over forfatterskabets egne udtryksformer.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. apr. 2012

af

af

Marianne Majgaard Jensen

d. 2. apr. 2012

Flot litterær udfordring til læsere af de klassiske tidlige modernister og surrealister.

Lautréamont er pseudonym for Isidore Ducasse (1846-1870), fransk digter. Første del af hans hovedværk Maldorors sange udkom 1868, samlet blev den trykt 1869. Poesier udkom 1870. Sammen med en håndfuld breve fra hans hånd udgør de hans samlede værker. Maldorors sange er lyriske prosatekster i et flot fabulerende sprog. Død og vold besynges, Gud er stendød, og dandyen slentrer gennem Paris' gader, osende af ensomhed og livslede. Således har teksten meget arvegods fra de sene romantikere og peger frem mod vitalismestrømninger omkring år 1900. Samtidig nævnes Lautréamont som den væsentligste inspiration for fransk surrealisme. Poesier (tidl. med undertitel "Forord til en fremtidig bog") er to prosatekster, nærmest en slags poetik. Her dementeres tilsyneladende - og så alligevel ikke - udsagnet fra Maldorors sange, nu postuleres, at det handler om mod, sikkerhed, håb osv. Lars Bonnevie har oversat Maldorors sange, Karen Stougård Hansen har oversat Poesier, heldigvis har de givet os for- og efterord samt noter med i købet. Stor ros til Nansengade-forlaget!.

Et udvalg af Maldorors sange og "Poésies" kom på dansk ved Jørgen Sonne, 1969. Nansengade udgav Poesier, 1982 og Maldorors sange, 1986; det er disse to udgaver og oversættelser, som her - let justeret - udkommer samlet.

Flot, svær og rablende tidlig fransk modernist til hardcore litteraturelskere.


Information

d. 18. maj 2012

af

af

Torben Brostrøm

d. 18. maj 2012


Kristeligt dagblad

d. 30. juli 2012

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 30. juli 2012