Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Lillegud


Beskrivelse


En atomkrig har hærget. En far sidder ved sin stråleramte søns sygeseng. Faderens beretning om barndomskammeraten, naturelskeren Ivan alias Lillegud, indgår i sønnen Christoffers kamp mellem liv og død.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Elin Søborg

d. 18. dec. 2018

I en ikke så fjern fremtid, efter atomkrigen, fortæller en far sin strålesyge søn historier fra sin barndom før krigen, da jordoverfladen var beboelig. Det starter som en beretning om 2kammeraters intense oplevelse af fællesskab med den natur, sønnen aldrig har oplevet, men efterhånden som sygdommen forværres, glider historierne over i det mere metafysiske og slutter med enstorslået dødsvision, der skal få drengen til selv at kæmpe sig ud af krisen og overleve. - Det er en meget smuk fortælling med en tydelig advarsel om, hvad fremtiden kan indebære, hvis vifortsætter vor egoistiske livsform, om eneren, der måske kunne ændre tingene, men stækkes og trækker sig tilbage, om den enkeltes plads i fællesskabet og pligten til at tage ansvaret for sit liv.Bogen er sprogligt meget velformuleret og spændende fortalt. Fremtidsplanet (det »realistiske«) og nutidsplanet (det »eventyrlige«) er adskilt typografisk. Omslag og de få illustrationerunderstreger især det dystre, metafysiske, menvil nok ikke »sælge« bogen. God litteratur for den modne fantasy-læser fra ca. 12 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

Lillegud - som vel nærmest må henregnes til genrebetegnelsen: science-fiction med væsentlige elementer fra den fantastiske fortælling - foregår på to planer. På det ene plan hører vi om en farder for sin dødsmærkede strålingssyge søn i en fremtidsverden efter atomkrigen fortæller en barndomserindring om et venskab mellem to drenge, hvoraf faderen selv er den ene. Den anden dreng -kaldet Lillegud - lever i en næsten panteistisk ncrhed og kærlighed til naturen - en livsform som udgør en stærk kontrast til den underjordiske huleboertilværelse, som menneskeheden efteratomkrigen er henvist til. Forfatteren er efter undertegnedes opfattelse et udtalt litterært talent, som med sproglig og stilistisk sikkerhed får sine personer til at leve. Det er en spændende bog- og en svær bog!! 8.-10. klasses elever vil have mulighed for at forstå bogens motiv og forfatterens budskab, men det vil formentlig kræve formidling fra læreren. Som oplæsningsbog vil man sikkertkunne anvende den fra 6.-7.klassetrin, idet bogen har helt elementære spændingselementer.


BUM

årg 6, nr 4 (1988)

af

af

Hans Ovesen

årg 6, nr 4 (1988)


Det fri Aktuelt

d. 4. jan. 1988

af

af

Steffen Larsen

d. 4. jan. 1988


Bixen

årg 17, nr 2 (1988)

af

af

Birte Egebak

årg 17, nr 2 (1988)


Politiken

d. 3. okt. 1987

af

af

Mette Kappel

d. 3. okt. 1987