Bøger / skønlitteratur til børn

Lårkort


Beskrivelse


Om svenske Myran på 16 år. Hun fejrer sidste skoledag sammen med veninden Cilla. Da de skilles, går Myran med Uffe og Bergström hjem..., og hun bliver brutalt voldtaget...

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 1999

af

af

Susanna Christensen

d. 11. feb. 1999

Den svenske journalist C.N.W. har lavet en velskrevet og læseværdig ungdomsbog som romandebut. Temaet er voldtægt, og plottet virker troværdigt omend uhyggeligt. Offeret er en ung svensk pige på 16 år; Myran. Miljøet er nutidens Stockholm. Målgruppen er unge fra 15 år. Sprogligt veksler bogen mellem Myrans meget personlige oplevelser kombineret med kliniske politirappor ter, lægerapporter m.m. Forsiden er dramatisk og udstråler bogens tema. Efter en festlig skoleafslutning med stærke øl og masser af sjov bliver Myrans veninde Cilla dårlig og går hjem. Myran går med op til klassekammeraten Uffe sammen med Bergström. Her drikker de sprut og tager amfetamin i cola. Bagefter voldtager Bergström og Uffe brutalt Myran. Myran er spinkel og misbruges af begge. Vi får hele beretningen om voldtægten og behandlingen i systemet (hos politi, læger og i retten). Myran får psykiske problemer. Har hun selv været ude om det? Hendes egen mor er meget svag og usikker. Cilla og dennes mor hjælper hende igennem hos politiet. Senere får hun hjælp af en god kvindelig advokat og en plejefamilie på landet. Ved bogens start genoplever hun i flash-backs voldtægten. Af andre gode bøger om voldtægt for unge kan nævnes bl.a. Maja Gerber-Hess Jeg kunne ikke engang skrige fra 1995.


Bibliotekernes vurdering

d. 11. feb. 1999

af

af

Bodil Pedersen (skole)

d. 11. feb. 1999

En meget barsk forside/bagside til en lige så barsk historie. Denne ungdomsbog foregår i Sverige og handler om 16-årige Myran, der bliver voldtaget af to jævnaldrende drenge - drenge hun opfattede som sine kammerater. Selve handlingen er et stort flash-back og beskriver på meget realistisk vis den grove voldtægt, de ydmygende undersøgelser, anmeldelsen, retssagen og dommen. Men først og fremmest beskriver den indgående, hvordan pigens liv ændres totalt. Der er troværdige beskrivelser af hendes reaktioner, følelser og tanker. Skyldfølelsen er et af de store temaer i bogen. Var det egentlig hendes egen skyld? Var hun for udfordrende klædt? (jvf. før bogens titel !) Myran har i sit eget familieliv ikke megen hjælp at hente, men en forstående advokat og god psykolog giver hende styrke og fornyet selvværd. Til sidst accepterer hun at komme i familiepleje på landet. Her både begynder og slutter bogen. Man aner heldigvis håb til sidst. En debatterende debutroman - for modne læsere fra 13 år - med lidt stærke nerver.


BUM

Årg. 17, nr. 1/2 (1999)

af

af

Merete Møller Olesen

Årg. 17, nr. 1/2 (1999)