Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Smil, Smilja


Beskrivelse


16-årige Smilja og hendes forældre må flygte fra den lille by i Bosnien, da borgerkrigen bryder ud. De får hjælp af den mystiske Marko, der er forelsket i Smilja. Men kan hun stole på ham?

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 13. maj 1996

af

af

Britta Liboriussen

d. 13. maj 1996

Roman for unge fra ca. 13 år. 16-årige Smilja bor sammen med sine forældre og sin storebror i en lille by i det nordøstlige Bosnien. Moderen arbejder på en fabrik, faderen driver et lille byggefirma, og Smilja går i skole. Familien er muslimer, men interesserer sig ikke ret meget for religion. I den lille by lever serbere, kroater og muslimer fredeligt sammen, indtil borgerkrigen rykker nærmere. Modsætningerne skærpes. Smiljas mor bliver fyret, og hendes fars firma må lukke. Storebroderen melder sig til militsen og bliver dræbt. Da serberne erobrer den lille by, må Smilja og hendes forældre flygte. Familien får hjælp af den mystiske Marko, som Smilja har lært at kende lige før krigsudbruddet. Marko er forelsket i Smilja, men kan hun stole på ham ? Historien er fortalt på en spændende og engagerende måde. Person- og miljøskildring er noget skematisk, men bogen lever op til sit formål: at fortælle om de bosniske flygtninges tragiske baggrund. I følge forfatteren er historien fiktion, men bygger på research blandt bosniske flygtninge. Sproget er letlæseligt. En ungdomsbog om et aktuelt emne fortalt på en måde, der kan appellere til unge, nok især unge piger. Appellerende bagsidetekst.


Bibliotekernes vurdering

d. 13. maj 1996

af

af

Ingrid Jensen (skole)

d. 13. maj 1996

Et stykke af den virkelighed, vi kun kender fra medierne, er her taget ud og gendigtet i en ungdomsroman fra krigen i Bosnien. Den bygger på personlige beretninger og andre autentiske kilder, men er med sin personkreds fiktion. Det er en dybt alvorlig og rystende skildring, der overgår, hvad man end har forestillet sig, og netop fordi der sættes ansigter på, bliver de tragiske begivenheder uhyggeligt nærværende.Det er ikke en bog, man kan distancere sig fra og hænge op på en historisk eller fjern krog. Det forfærdelige er forfærdeligt nær og nutidigt. Hovedpersonen, den 16-årige Smilja, der bor i det nordøstlige Bosnien, møder vi i starten som en almindelig teenager i en almindelig by, med skole- og familieliv som ethvert andet sted. Men snart ses de første tegn på uro, fjendskab og terror, efterhånden som de serbiske styrker nærmer sig, og Smilja kan ikke mere skubbe realiteterne fra sig. Familien er bosniske muslimer og oplever alle de rædsler, der er fulgt med denne krig. Bogen tager ikke stilling, men påviser skyld på alle sider og placerer den politisk. Håbet er Smilja og dem, der som hende fornægter etniske hindringer for venskaber og samvær. Bogen bør være en nødvendighed i overbygningen.