Gå til indholdKvinden der rystede eller Historien om mine nerver : essay


Detaljer

Seneste udgave, bog


Sprog

dansk

Længde

252 sider

Udgivet

2010

Originaludgave

2010


Beskrivelse


Forfatterens (f. 1955) personlige beretning om sit forsøg på at få stillet en diagnose på sine ukontrollable rystelser, der starter under en mindetale, hun holder for sin afdøde far. Sygehistorien iblandes en neurovidenskabelig, litterær og filosofisk analyse af forholdet mellem krop og sind og af hvordan sygdom kan gå ind i vores identitetsopfattelse


Anmeldelser (8)


23. apr. 2010

En beretning om en personlig sygdomshistorie blandet med en akademisk neurovidenskabelig, litterær og filosofisk analyse af forholdet mellem krop og sind. En omfattende og detaljeret gennemgang som kræver en koncentreret og interesseret læser.

Bogen indledes med beretningen om, hvordan SH under en mindetale for sin far, begyndte at ryste. Hun var klar i hovedet og fortsatte sin tale, samtidig med at hendes arme rystede og hendes ben spjættede. Det var kun det første af en række anfald og bogen rummer en gennemgang af forfatterens undersøgelser af, om hun er ramt af et angstanfald, hysteri eller epilepsi. Herunder analyserer hun, hvor grænsen er mellem krop og sind, og hvordan sygdom kan gå ind i vores identitetsopfattelse. Hun gennemgår kvindens hysterihistorie fra fænomenet i oldtiden og til Freuds teorier med henvisninger, citater og noter fra lægefaglige og filosofiske kilder. Forfatterens gennemgang er meget reflekterende og kompleks, og også humoristisk og let i stil og sprog.

Forfatteren er kendt for sine essays og mange skønlitterære værker. I disse behandler hun også temaer omkring krop, sind, robusthed, sårbarhed, hysteri og andre nervøse lidelser. Sammenlignet med andre personlige sygdomsberetninger rummer denne en meget intellektuel tilgang til emnet.

En velskreven og spændende beretning om et grænsesøgende menneske. Et langt intellektuelt essay om forfatterens egen personlige sygdomshistorie, hvor hun systematisk gennemgår alle muligheder for at få en diagnose.

Lektørudtalelse

Af

Kirsten Katholm

Jyllands-posten

Af

Lars Ole Sauerberg

d. 5. maj. 2010

Berlingske tidende

Af

Mai Misfeldt

d. 28. maj. 2010

Politiken

Af

Christian Graugaard

d. 15. maj. 2010

Weekendavisen

Af

Iben Tandgaard

d. 29. apr. 2010

Information

Af

Tonny Vorm

d. 29. apr. 2010

Kristeligt dagblad

Af

Lotte Kirkeby Hansen

d. 21. jun. 2010

Standart

Af

Lis Norup

Årg. 24, nr. 4 (2010)


Informationer og udgaver

Lydbog (net)

2020

Ebog

2014

Bog

2010