Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kureren


Beskrivelse


Warszawa 1939. Den 13-årige jøde, Mosje, flytter ind på Dr. Korczaks børnehjem. Han møder kærligheden og begynder et farefuldt arbejde for modstandsbevægelsen.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 1999

af

af

Karsten Boll (skole)

d. 27. sep. 1999

Endnu en spændende og velskrevet ungdomsbog om jøder op til – og under anden verdenskrig – i Polen. Den reelle handling udspilles i 1995, hvor den ældre Mosje Schuster antastes af en journalist i Tel Aviv. Mosje konfronteres med sin fortid i Warszawas jødiske ghetto. Selve handlingen er et tilbageblik og starter med anbringelsen af den jødiske rigmandssøn på dr. Korczaks børnehjem. Jeg-fortælleren Mosje har svært ved at tilpasse sig, men pigen Reizele åbner hans øjne for andres behov for hjælp. Mosje vælger på et tidspunkt at forlade børnehjemmet for at blive kurer for modstandsbevægelsen. Der er gode miljø- og personbeskrivelser. Sprogligt ligetil og engagerende fortalt handling samt en åben og læsevenlig sats. Trods mange andre velskrevne bøger om jøder op til – og under anden verdenskrig – i Polen, så som Gud er død af T. W. Treseder (92/32), Orlevs Øen i Fuglegaden (seneste udg. 99/32) samt Næraas Leon-bøger fra (80/19) til (84/25) giver denne bog den ekstra dimension med gensynet med Reizele efter de mange års adskillelse. Desværre vil den lidt uspændende forside, som dog fint rammer handlingen, kræve formidling af denne gode bog. Selvlæsning og til emnesæt fra 6. kl. Det er forfatterens første bog på dansk.


Bibliotekernes vurdering

d. 27. sep. 1999

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 27. sep. 1999

Roman for børn og unge fra 12-13 år om den 13-årige jøde, Mosje, der i 1939 flytter ind på Dr. Korczaks børnehjem i Warzawa. Rammehistorien foregår i Tel Aviv i 1995, hvor overlevende fra børnehjemmet samles til interview. Mosje fortæller historien inden de samles. Mosje havde svært ved at finde sin jødiske identitet og plads på børnehjemmet. Han involveres i pigen Reizele og senere i modstandsbevægelsen, og han forlader børnehjemmet. Det er en godt fortalt historie, dialog og beskrivelse veksler fint. Historiske detaljer er fint inkorporeret i den spændende historie om selvopholdelsesdrift og identitet. Der er både tragik, glæde og en stille underspillet humor. Historien får en slags lykkelig slutning oveni den åbenlyst tragiske, Reizele overlevede opdager Mosje i 1995. Bogen er oversat fra hollandsk. Forside med Mosje i forgrunden med davidsstjerne og soldater i det disede nattemørke i baggrunden.