Bøger / skønlitteratur / roman

Farlig at drikke


Beskrivelse


Krimi fra et stockholmsk gymnasium, hvor skolekomediens primadonna og en kvindelig journalist bliver myrdet ved forårsballet. Christer Wijk mistænker en af skolens lærere for mordene.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

d. 19. dec. 2018

af

af

C. H. Henriksen

d. 19. dec. 2018

Undertegnede skal gerne indrømme, at jeg aldrig har været nogen elsker af den »kriminelle« rektordame. Farlig at drikke egner sig i alt fald ikke til at rive mig ud af en eventuel vildfarelse i dette spørgsmål. Som i alle Langs tidlige bøger optræder damen Puck, som har en lykkelig evne til at tiltrække forbrydelser og samtidig synes at betyde meget for Sveriges mordekspert nr. 1 Christer Wijk i hans arbejde. Hendes iagttagelsesevne og kvindelige intuition hjælper dog ikke alene ham, men også læseren, idet hun optræder som fortæller. Og hvilken historie, hun kan berette. Som så ofte omgives hun af en lang række personer med et forkvaklet kønsliv. Dette forårsager spændinger og dette igen mord. Så er spillet gående. To giftmord oven i hinanden, senere endnu to drab, det er for meget. Hr. Wijk snuser rundt og holder forhør på en så tåbelig og amatøragtig måde, at man i sandhed må undre sig over Stockholms valg af overordnede politifolk. Alligevel opklares sagen naturligvis. Detvar den mindst sandsynlige, der gjorde det. Men for at denne slutning kan komme frem, må enhver sandsynlighed trædes ganske under fode. Ikke engang milieuet er godt beskrevet, trods forfatterindens forudsætninger, det er et gymnasium. Det er simpelthen for dårligt. Trods popularitet og læserskare, køb den ikke. Der er bedre bøger at bruge penge på.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Karen Sejerøe

d. 18. dec. 2018

Dagen før sit bryllup i Skoga kirke forsvinder den smukke Anneli Hammar og bringer alle incl. kriminalkommisær Christer Wijk til fortvivlelse. To dage senere ligger hendes lig i forældreneshave. Ingen har set hende forsvinde, og hvor hun har været i den mellemliggende tid er en gåde. Som sædvanlig optrævler Christer Wijk og det lokale politi gåden og den skyldige afsløres tilpassent. I den forsvundne brud gennemspiller Maria Lang flere af kriminalromanens yndede temaer, pludselig forsvinden, en fremmed elsker, en falsk forretningsmand m.v. Romanen udkom første gang i 1957og må dengang have virket lidt dristig med sin afsløring af Anneli's forhold til elskeren og stedfaderens overgreb. Krimien virker bl.a. derfor ikke forældet. Den er noget sværmerisk som mange afML's.andre krimier, men handlingen accellererer godt og krimilæserne vil bestemt ikke blive skuffet. Miljøet er det kendte smålandske og Christer Wijk er som sædvanlig på besøg hos sin mor.Forsiden changerer i røde tonerog viser et udtryksløst porcelænsdukkeansigt, der harmonerer godt med hovedpersonens psyke. Papir og tryk i sædvanlig billigbogskvalitet.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Birte Thornæs

d. 18. dec. 2018

Denne er en af Maria Langs allertidligste krimier (1. udg. 1950). Den gennemgående politimand Christer Wijk er ung, og hans Watson-par, Puck og Einar Bure, er end ikke blevet gift endnu.Bogens veldrejede plot foregår på et gymnasium i Stockholm, og her er den fhv. rektor Lang på hjemmebane. Miljø såvel som personer er levende og ægte beskrevet. Intrigen og de mange mord, der skerfør, under og efter gymnasiets forårsbal, er vel gennemarbejdet, og står sig ved genlæsning. Denne titel må være slidt op nu på de fleste biblioteker, også fordi den, som det ses af ovenstående, eren af Langs bedste krimier (som alle hendes titler fra 50'erne). Den eneste beklagelige indvending er, at udg. er paperback og ikke den såkaldte 'normaludgave', som vist kun ofres på krimiersførste udgave.


Politiken

d. 10. apr. 1970

af

af

Ib Christiansen

d. 10. apr. 1970


Kristeligt dagblad

d. 16. maj 1970

af

af

Dan Turèll

d. 16. maj 1970


Berlingske tidende

d. 19. maj 1970

af

af

Tage La Cour

d. 19. maj 1970


Berlingske tidende

d. 12. apr. 1976

af

af

Frits Remar

d. 12. apr. 1976


Aktuelt

d. 16. apr. 1970

af

af

Claus Rude

d. 16. apr. 1970