Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Kongen af Sydspanien


Beskrivelse


Eventyragtig gavtyveroman om drengen Guzman, der vokser op og bliver konge i et fiktivt Sydspanien. I en rammefortælling fortælles i korte episoder om Guzmans overnaturlige oplevelser.

Anmeldelser (8)


Bibliotekernes vurdering

2007

af

af

Martin W. Hansen

2007

Bogen er stadigvæk mest egnet som oplæsningsbog til børn på de første skoletrin, og til selvlæsning fra omkring 10 år.

Her er tale om en røver-/løgnehistorie af den særdeles underholdende slags, der ofte leder tankerne hen på vores alle sammens Baron von Münchhausen. Bogens 17 små historier er fortalt i et direkte sprog, med masser af små spørgsmål til tilhøreren, dette gør den særdeles velegnet til højtlæsning for børn.

Bogen blev første gang udgivet på Rosinantes forlag tilbage i 1999, og den fik rigtigt gode anmeldelser. Det vil den stadigvæk gøre, for teksten er der ikke umiddelbart ændret ved, men der hører lighederne med den gamle udgave også op. 2. udgaven af Kongen af Sydspanien - og hele balladen har et større format, både rent fysisk men også skriftstørrelsen er der blevet gjort noget ekstra ud af, og den bliver en langt bedre oplæsningsbog af det - hvilket også passer selve historien meget bedre. De nye illustrationer er flottere, mere farvestrålende og generelt bare mere lækre end 1. udgavens. Alt i alt er det en tiltrængt forbedring af en allerede god oplæsnings-røverhistorie.

Det er en flot bog, der slet ikke kan sammenlignes med den gamle udgave, som den overstråler i enhver henseende. Den er større, flottere, mere læsevenlig for en oplæser og billederne er meget mere fængende. Jeg vil klart anbefale den, også selvom biblioteket allerede har en af de gamle udgaver.


Bibliotekernes vurdering

d. 22. maj 2017

af

af

Torben Bråe Olesen

d. 22. maj 2017

En eventyrlig røverhistorie om Guzman, konge i Sydspanien. Til oplæsning for børn på 7-8 år og til selvlæsning for børn fra 10 år.

En morfar fortæller ved aftentide sit barnebarn historier om tipoldefar, Kong Guzman af Sydspanien, og det starter altid i Malaga. Indimellem kommer barnebarnet til at sige til sin morfar; "Nej, morfar, det er da løgn". Morfar siger dog at det er "den skinbarlige sandhed" når han fortæller om Kong Guzmans mundskænk og hans kone Diamante, samt prins Safiro, som tog på en forunderlig, farlig ballonfart. Bogens illustrationer er i farver. Illustrator Peter Bay Alexandersen har lavet illustrationer til en del bøger for børn, fx Axel og Mus på den store rejse.

Det er en flot og original historie fortalt i et fint direkte sprog.

Denne udgave er identisk og i samme format som to de seneste udgaver fra henholdsvis 2007 Kongen af SydspanienKongen af SydspanienKongen af Sydspanien og fra 2011 , der også begge er illustreret af Peter Bay Alexandersen. Bogen blev oprindeligt udgivet i 1999 illustreret med tuschtegninger, der ikke var helt så farvestrålende, af Pernille Kløvedal HelwegDenne udgave er identisk og i samme format som to de seneste udgaver fra henholdsvis 2007 og fra 2011 , der også begge er illustreret af Peter Bay Alexandersen. Bogen blev oprindeligt udgivet i 1999 illustreret med tuschtegninger, der ikke var helt så farvestrålende, af Pernille Kløvedal HelwegDenne udgave er identisk og i samme format som to de seneste udgaver fra henholdsvis 2007 og fra 2011 , der også begge er illustreret af Peter Bay Alexandersen. Bogen blev oprindeligt udgivet i 1999 illustreret med tuschtegninger, der ikke var helt så farvestrålende, af Pernille Kløvedal Helweg.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 1999

af

af

Lars Damm Jensen (skole)

d. 28. okt. 1999

I bogen fortæller morfar historier for sit barnebarn om sin tiptipoldefar, kong Guzman, der var konge af Sydspanien. Bogen rummer en række afsluttede historier i forholdsvis korte kapitler med kong Guzman og prins Safiro som centrale, gennemgående personer passende til en mørknings- eller godnathistorie, der i samme ramme kan fortsætte næste gang. Der optræder et farverigt galleri af fantasifulde personer. Her er gode og onde, snu og dumme i mere eller mindre usandsynlige handlingsforløb. Mange episoder er originale, mens enkelte er nytolket arvegods. Historierne bliver hverken rigtigt sjove eller rigtigt spændende, selvom der ellers er godt drev i dem. De er usandsynlige, men ikke crazy nok til at bære bogen igennem som en sjov højtlæsningsbog. Bogens styrke er det rent sproglige, og den vil kunne gøre sig hos fantasifulde læsere, oplæsere og tilhørere, der elsker at smage på ord, ordspil og originale og barokke vendinger, som bogen er fyldt med. Målgruppen er elever fra skolestart og op til 3. klasse af ovenstående kaliber.


Bibliotekernes vurdering

d. 28. okt. 1999

af

af

Else Lerche

d. 28. okt. 1999

I 1998 udgav Hermann Prioritaire. Kongen af Sydspanien , en børnebog, er til højtlæsning i familien, fra 8 år, og selvlæsning fra 10 år. Fortælleren fortæller det væld af historier, hans morfar fortalte ham om hans tiptipoldefar, kongen af Sydspanien og hans søn, Safiro. Stor betydning har den onde Doña, der efterstræber hans rigdom og Safiro. Man indfanges af de usandsynlige historier, der rummer overdrivelser og noget fra eventyrs verden, uden helt at følge dens love. De spænder over det fantasifulde til det meget voldsomme. En grusom historie foreslås, at man springer over. Fortælleren føles meget nærværende. Når han fortæller, inddrager han læseren med bl.a. forklaringer og spørgsmål. Sproget er varieret og levende. Dets udformning er påvirket af historiens indhold og personer. Fx har de onde et plat, uudviklet sprog med en næsten nutidig jargon. Historierne fortælles ikke i en tidsmæssigt logisk rækkefølge. Nogle historier hænger sammen, ved andre ville man gerne vide noget mere. Som i eventyrene opleves personerne mest som typer. Til bogens meget lækre layout hører Pernille Kløvedal Helwegs atmosfærefyldte tuschtegninger, der er med til at levendegøre teksten. Den brun/sort forside signalerer ikke umiddelbart en børnebog.


litteratursiden.dk

d. 2. jan. 2008

af

af

Marit Haugaard

d. 2. jan. 2008

Her har du et eventyr om rigtige konger og rigtige skurke – det kan du bide dig selv i næsen på! Forestil dig en konge, der søvndrukkent spørger sin dronning: "Har vi nogen fjender, Diamante?", hopper...


Information

d. 25. feb. 2000

af

af

Henning Mørch Sørensen

d. 25. feb. 2000


Berlingske tidende

d. 10. nov. 1999

af

af

Kari Sønsthagen

d. 10. nov. 1999