Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Karen Blixens tabsoplevelser : om det traumatiske tabs gentagelsestvang


Beskrivelse


Kritisk tolkning af Karen Blixens (1885-1962) skæbnetro og selvforståelse med en freudiansk-inspireret analyse af Blixens liv, hvor der bl.a. argumenteres med nedslag i forskellige af hendes bøger og breve. Samt en diskussion af resultaterne i relation til danske og internationale Blixenforskere.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 9. jan. 2012

af

af

Ann Luther Petersen

d. 9. jan. 2012

Smal udgivelse for fx studerende om sammenhængen mellem Blixens liv og værker samt om hendes skæbnetro.

Fokus er på Karen Blixens tab og hendes fortolkning af sin egen skæbne. Bo Elbrønd-Bek analyserer Blixens "system af tvangsgentagelser" og argumenterer for at have afsløret "bagsiden af skæbnemønstret som hun slet ikke er interesseret i at få belyst endsige klarlagt". Elbrønd-Bek mener, faderens selvmord skabte en fiksering på tabsoplevelsen hos Blixen og fremkaldte en gentagelsestvang. Bogen giver en freudiansk-inspireret analyse af Blixens liv, hvor der bl.a. argumenteres med nedslag i forskellige af hendes bøger og breve, nogle steder forekommer argumenterne lidt tynde. Indeholder rigtig mange citater og henvisninger også til andre forskeres analyser - som Elbrønd-Bek kritiserer. Han er litteraturforsker og har bl.a. udgivet værker om Klaus Rifbjerg og H. C. Andersen. Stort noteapparat.

Der findes mange bøger med analyser af Blixens liv og værker. Specifikt om fadertabet kan nævnes Boganis' gæstebud : fadersporet i Karen Blixens liv og værk, 2010, af Chr. Braad Thomsen. Bl.a. Babette og det aristokratiske univers, 1998, af Frantz Leander Hansen omhandler skæbnetemaet og inddrager Blixens liv og skæbne. Elbrønd-Bek fremlægger en anderledes tolkning af Blixens skæbnetro end man kan finde hos andre forskere.

Anderledes og kritisk tolkning af Blixens skæbnetro og selvforståelse, hvor forfatteren også forholder sig kritisk til andre Blixen-forskere.