Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Karen Blixen - det ødelagte selv


Beskrivelse


Litterært og dybdepsykologisk perspektiv på Karen Blixens (1885-1962) liv og værk. Udgangspunktet er de tab, som Karen Blixen lider, og om den konsekvens de får i hendes personlige liv og i hendes forfatterskab, specielt med fokus på selvet.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. juli 2014

af

af

Carsten Güllich-Nørby

d. 10. juli 2014

Vil tiltrække litterært interesserede og er en selvfølge for dem, hvis litterære hjerte banker for Karen Blixen.

Litterært og dybdepsykologisk perspektiv på Karen Blixen på akademisk niveau. Udgangspunktet for denne lille interessante bog er de tab, som Karen Blixen lider. Der er faderens tragiske selvmord, da Karen er en 10-årig pige, og der er tabet af hendes tilværelse i Afrika, kaffefarmen og elskeren Denys Finch Hatton. Dybdepsykologisk går hendes "selv" i stykker. Som Susan Skovborg Roed skriver: "Karen Blixen bliver narcissistisk og dæmonisk". SSR fortsætter: "I sit privatliv overvinder hun aldrig dæmonien, men i sit forfatterskab lykkes det hende at overvinde og erobre selvet på ny." Og tak for det. Det kom der et fantastisk forfatterskab ud af. I bogen analyserer og fortolker SSR dele af forfatterskabet bl.a. Babettes gæstebud, Den afrikanske farm og Sorg-Agre. Sorg-Agre bliver KB i øvrigt inspireret til at skrive ud fra en samtale med den socialdemokratiske politiker Hartvig Frisch, hvor hun introduceres til noget for hende så fremmed som arbejderkultur. Til gengæld fik Frisch så i Sorg-Agre "et stykke dansk herregårdskultur". SSR har bl.a. også skrevet Gustav Mahler - gennem mørke til lys.

Meget er skrevet om KB fx At læse Karen Blixen fra 2011, men denne lille bog skiller sig ud med sin blanding af det litterære og det dybdepsykologiske.

Interessant bog om KB, dog kun med et mindre antal læsere på større biblioteker.


Kristeligt dagblad

d. 2. jan. 2015

af

af

Bo Hakon Jørgensen

d. 2. jan. 2015



Informationer og udgaver