Bøger / skønlitteratur / roman

Kafkalatte


Beskrivelse


Den systemtro statistiker, Miles MacDonald, lever i et fremtidigt Danmark, der er styret stramt med politisk kontrol, censur, tvang, ensretning samt polarisering og etnisk isolation, da han pludselig begynder at tvivle og gør oprør.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 14. aug. 2013

af

af

Per Drustrup Larsen

d. 14. aug. 2013

Til læsere af politiske samfundsdystopiske spændingsbøger samt læsere med interesse for fremtidsvisioner og bøger med et twist.

Leis er kendt fra mange bøger for børn/unge. Dette er en samfundsdebatroman for især yngre voksne og op. Godt halvdelen af bogen er formet som Leis' synspunkter på de politiske tendenser i de seneste år, og alle emner fra tidens debatter indgår. De er nærmest formuleret som non-stop-meninger, og ekstrapoleres til situationen i Danmark 2030-2040. Her forgår romanens anden del, hvor en systemtro statistiker forvandles i en noget postuleret udvikling til selvstændigt tænkende oprører mod systemet i et fremtidsdanmark, hvor kontrol, censur, tvang og ensretning samt polarisering og etnisk isolation er centrale i statens regulering. De 2 romandele spærrer for hinanden, så fokus på den interessante og tankevækkende fremtidsvision mistes, og bogen sætter sig mellem 2 former: debatroman eller politisk debatbog.

Samfundsvisioner om regulerede samfund er tidligere elegant og skarpt blevet beskrevet af fx Huxley, Orwell, Rand og Bradbury, som denne bog slet ikke når i nærheden af litterært. Ambitionerne er der, men de opfyldes ikke.

Leis bekymrer sig for fremtiden baseret på de aktuelle politiske tendenser, som han beskriver dem i romanen, men mister fokus i forhold til udviklingen i den litterære historie om fremtidens dystopiske Danmark. Delene hænger ikke sammen, så den interessante fremtidsvision udfoldes ikke tilstrækkeligt godt. Trods alt: interessant læsning for nogle, og emnerne er en diskussion værd.