Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Jeg kunne ikke engang skrige


Beskrivelse


18-årige Anna fra Schweiz bliver uden varsel voldtaget på vej hjem fra skole. Voldtægten ændrer totalt hendes liv og giver også store problemer for hendes familie og faste ven.

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Mogens Bille (skole)

d. 18. dec. 2018

Den fra tysk oversatte ungdomsroman har voldtægt som tema. Den 18-årige handelsskoleelev, Anna, bliver en aften udsat for fuldbyrdet voldtægt af en ukendt overfaldsmand. Med ét forandreshendes tilværelse totalt, og bogen følger hendes kamp over det næste års tid for at komme igennem følgevirkningerne efter voldtægten. Hendes angst for graviditet og AIDS, parret med div. fobier iforhold til omgivelserne - her specielt vennen og kæresten, Matias - er beskrevet med stor indlevelse fra forfatteren. Familien - specielt forældrene og storesøsteren - får en afgørende indflydelsepå, at Anna mod bogens slutning så småt er ved at arbejde sig igennem mareridtet, og der anes en normal tilværelse forude for Anna. En velfortalt og troværdig fremstilling af enhver kvindesmareridt, hvor de psykologiske problemstillinger er sat helt i forgrunden. Endvidere angiver bogen handlemuligheder - eksempelvis i form af krisecentre og selvhjælpsgrupper - for voldsramtekvinder. Bogen afsluttes med enadresse- og telefonoversigt over krisecentre her i landet, hvor kvinder i den situation kan få hjælp. Selvlæsning fra 14 år.


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Inger Aarup-Kristensen

d. 18. dec. 2018

18-årige Anna kunne ikke engang skrige den aften, da hun helt uden varsel blev voldtaget på vej hjem fra skole. Til gengæld får episoden svære følger for Anna selv og også for hendes familieog faste ven. Bortset fra ganske få og korte sidehandlinger, er det de efterfølgende problemer og deres løsning, der er bogens emne. Handlingen strækker sig over en periode på ca. 1 år, og al dentid bruges på hjælp fra psykologer, krisecenter og selvhjælpsgrupper. Bogen afsluttes med en liste med telefonnumre til alle Danmarks krisecentre. Derer ikke megen handling i bogen, men til gengældgives der nogle meget fine portrætter af Annas forældre og søskende og ikke mindst af Anna selv. Læseren får en indgående beskrivelse af de ændringer, der sker med Annas personlighed. Hun er enhelt anden person efter voldtægten, og opdeler da også sit liv i to perioder- nemlig før og efter voldtægten. Der er en god forside med et foto af en ung deprimeret pige, og billedet kombineret medtitlen skal nok sælgebogen til unge fra ca. 13 år.


Folkeskolen

Årg. 112, nr. 26/27/28 (1995)

af

af

Annette Westrup

Årg. 112, nr. 26/27/28 (1995)