Bøger / skønlitteratur til børn / roman

Jason : jagten på det gyldne skind


Beskrivelse


Genfortælling af den græske mytologis beretning om Jasons farefulde færd sammen med argonauterne til Kolchis efter det gyldne vædderskind, der var bevogtet af dragen med de tusind øjne.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2001

af

af

Jytte Kjær Schou

d. 24. okt. 2001

Hallers bredde som forfatter er stor. I denne bog blæser han nyt liv i de græske myter om Jason og hans farefyldte og skæbnesvangre færd efter det gyldne vædderskind sammen med andre sagnhelte i det berømte argonautertogt. Det er en god historie, som i Hallers version har fået stor episk fylde. Bogen er udstyret som forfatterens Odysseen (2000) og Iliaden (2000) og forsynet med stemningsfyldte og dramatiske tegninger af Mads Stage. Haller er en stor fortæller, der mestrer sproget og formår at holde læserne, unge og voksne, fangen til sidste side. Den ene dramatiske episode afløser den anden, men bogen byder ikke kun på spænding. De mange personer, guder som mennesker, bliver levende for læseren i al deres storhed, ynkelighed og ulykke. Guderne besidder en vis magt ganske vist, men er behæftet med mange menneskelige fejl og mangler. De rivaliserer indbyrdes og har en hang til intriger. Desuden er de hinanden utro, får børn med mennesker og blander sig i menneskers liv. Menneskene beskrives ikke kun som kastebolde for guderne og offer for deres skæbne. De får fylde via deres personlige egenskaber, der kommer frem i den måde de klarer diverse prøvelser på undervejs.


Bibliotekernes vurdering

d. 24. okt. 2001

af

af

Poul Wibbert Esberg (skole)

d. 24. okt. 2001

Makkerparret Bent Haller/Mads Stage har gjort det igen. Efter Odysseen fra 1999 og Iliaden fra 2000, kommer her - i samme flotte udstyr og layout - den dramatiske fortælling om argonauternes rejse til det fjerne Kolchis for at bringe det gyldne skind til Apollons helligdom i Delfi. Tidsmæssigt ligger fortællingen før kampen om Troja. Deltagerne i denne odyssé er halvguder og berømtheder; guderne leger og strides, og de stakkels dødelige er underkastet deres interne magtkampe. Nok så interessant som mandfolkeeventyret er det psykologiske spil, som udspiller sig, da en af mørkets præstinder - den dragende Medea - rammes af Eros' pil. Det bliver begyndelsen til enden for Jason og Medea, som mister alt. Sproget er kraftfuldt. Det har sin egen dynamik, hvor modernisering og genfortælling væves sammen med sprogmystik som "krank skæbne" og "vederkvægende" til et storslået epos. De lige så pragtfulde kultegninger gør bare nydelsen større. Alle fra 14-15 år og opefter med sans for sproget, billedkunsten og det store drama får en oplevelse. Forhåbentlig er dette ikke sidste kraftpræstation i gendigtningen af den græske mytologi. Herakles og Orfeus venter.