Bøger / faglitteratur / rejsebeskrivelser

I Patagonien


Beskrivelse


Om forfatterens vagabonderen gennem Patagonien til verdens ende og om mødet med efterkommere af amerikanske outlaws, indianere og europæiske befolkningsenklaver af briter, tyskere, italienere, spaniere og skandinaver.

Anmeldelser (13)


Bibliotekernes vurdering

d. 2. okt. 2015

af

af

Allan Thomsen Volhøj

d. 2. okt. 2015

Som barn fascineres Bruce Chatwin af et stykke skind fra hvad han tror er en brontosaurus fundet i Patagonien. Chatwin er så tryllebundet af stedet, at han som voksen begiver sig på en rejse til det sted han har drømt om. Til læsere af rejsebeskrivelse med en markant personligt præg.

Afledet af at han som barn, fascineres af et stykke skind fra en Brontosaurus fundet i Patagonien, begiver Bruce Chatwin sig som voksen i årene 1974-75 på en rejse til det land han har drømt så meget om. Bogen er dels en beskrivelse af en rejse rundt i Patagonien, men det er også en samling af anekdoter fra stedet, og Chatwins egen fortælling. Bogen har siden dannet skole indenfor personlige rejsebeskrivelser, hvor fakta blandes sammen med fiktion. Med efterskrift af Leonora Christina Skov.

En rejsebeskrivelse er ikke en nøgtern beskrivelse af et sted, indtrykket kan også være farvet af personlige indtryk. Chatwin har om nogen sat sit aftryk på denne type fortælling. Det der driver fortællingen er ikke beskrivelserne af landet, men mere de mennesker han møder på sin vej. Skovs efterskrift supplerer fint med baggrund for hvorfor Chatwin skrev bogen.

Bogen er før udkommet i 1992 I PatagonienTracksFra et solbagt kontinent og udgaverne er identiske bortset fra omslaget og efterskriftet. Af andre bøger i samme genre, og med samme læsere, findes Tracks og Fra et solbagt kontinentBogen er før udkommet i 1992 I Patagonien og udgaverne er identiske bortset fra omslaget og efterskriftet. Af andre bøger i samme genre, og med samme læsere, findes og Fra et solbagt kontinentBogen er før udkommet i 1992 I Patagonien og udgaverne er identiske bortset fra omslaget og efterskriftet. Af andre bøger i samme genre, og med samme læsere, findes Tracks og .


Bibliotekernes vurdering

d. 18. dec. 2018

af

af

Kent Skov Andreasen

d. 18. dec. 2018

I det sydlige Argentina langs det sidste af Andesbjergene ligger Patagonien. Chatwin rejste midt i 70'erne rundt i dette uvirkelige landskab af vidtstrakt, spredt beboet, flad buskørken dernæsten kun er egnet til fåreavl, på grænsen til Arktis. Alle den nu afdøde forfatters bøger beskæftiger sig med det rejsende menneske, fiktivt eller som her mere faktuelt. At vagabondere blandturtidsfossilerne, efterkommerne af amerikanske outlaws, indianere og det særegne konglomerat af europæiske befolkningsenklaver af britter, tyskere, italienere, spaniere og skandinaver var enbarndomsdrøm for Chatwin. Han viser her sit mesterskab i form af den nøgterne og koncentrerede virkelighedsbeskrivelse af en særlig 'universalitet'. Det er der kommet en særdeles vellykket bog udaf, der fortjener at blive formidlet bredt og opnå samme popularitet, som blev Drømmespor fra 1988 til del. I Patagonien overskrider grænserne mellem reportage, opdagelsesrejse, myte,naturhistorie, antropologi og selvbiografi.Her er altså på ingen måde tale om en traditionel rejseskildring og slet ikke en guide. Der er lidt spansk ordforklaring og kildehenvisning bagest; mendet ville have fuldendt denne lænestolsoplevelse med et detaljeret kort over området. Enkelte ill. i s/h.


Berlingske tidende

d. 25. maj 1992

af

af

Annelise Schønnemann

d. 25. maj 1992


Kristeligt dagblad

d. 20. feb. 1993

af

af

Lars Bukdahl

d. 20. feb. 1993


Politiken

d. 6. juni 1992

af

af

Gorm Rasmussen

d. 6. juni 1992


Det fri aktuelt

d. 4. juni 1992

af

af

Liselotte Wiemer

d. 4. juni 1992


Jyllands-posten

d. 26. maj 1992

af

af

Hans Andersen

d. 26. maj 1992


Information

d. 6. juni 1992

af

af

Frederik Stjernfelt

d. 6. juni 1992


Weekendavisen

d. 29. maj 1992

af

af

Bo Bjørnvig

d. 29. maj 1992


Litteraturmagasinet Standart

Årg. 6, nr. 3 (1992)

af

af

Henrik Kidmose Christensen

Årg. 6, nr. 3 (1992)