Bøger / faglitteratur / erindringer

Hvor isbjergene sejler : noget fra min grønlandske dagbog 1957-62 og diverse refleksioner


Beskrivelse


Personlig beretning om tiden som lærer i Grønland 1957-62. Bogen kan læses af alle med interesse for en svunden tid i Grønland.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. maj 2021

af

af

Louise Urban Andersen

d. 21. maj 2021

Personlig beretning om tiden som lærer i Grønland 1957-62. Bogen kan læses af alle med interesse for en svunden tid i Grønland.

Ole Svarre var lærer i Grønland i perioden 1957-62 og har gennem årene undret sig over Danmarks Grønlandspolitik. Han starter ud med at fortælle om sin opvækst på Venø, siden læreruddannelsen på seminariet i Århus og en stor drøm om at komme til Grønland, som går i opfyldelse med et lærerjob. Bakket op af egne oplevelser, beskriver Svarre livet på Grønland. Fisketure, edderfuglejagt og ture på indlandsisen er blandt emnerne, men også livet som skolelærer i Grønland beskrives. I bogens afsluttende del stiller Svarre spørgsmålstegn ved Danmarks bagtanker med nedlæggelsen af Grønland som koloni, og han gennemgår flere episoder som fx Thulebasen. Svarre har tidligere udgivet bøger om sin tid i Grønland.

Bogens bagsidetekst lægger op til en diskussion af Danmarks måde af forvalte Grønland på, men indholdet i bogen er mestendels en personlig beretning om forfatterens betragtninger af den grønlandske befolkning, natur og kultur under sin 5-årige lærertid i Grønland. Den fungerer fint som en personlig beretning. Det er udelukkende bogens allersidste del, der omhandler magtforholdet mellem Danmark og Grønland, og forfatteren stiller en del retoriske spørgsmål, som han desværre ikke diskuterer.

Om Grønlands ønske om selvstændighed og forholdet til Danmark findes også Balladen om Grønland.



Informationer og udgaver