Bøger / skønlitteratur / digte

Huspostil : 1927-udgaven
Hauspostille (flere sprog)


Beskrivelse


Anarkistiske og fandenivoldske digte skrevet af en ung Bertolt Brecht, inden han blev politisk digter. For læsere af lyrik og tysk litteratur.

Anmeldelser (2)


Bibliotekernes vurdering

d. 23. apr. 2021

af

af

Thomas Ry Andersen

d. 23. apr. 2021

Anarkistiske og fandenivoldske digte skrevet af en ung Bertolt Brecht, inden han blev politisk digter. For læsere af lyrik og tysk litteratur.

Bertolt Brecht (1898-1956) er især kendt for sin dramatik, teaterteorier og sit kommunistiske engagement. Han var også digter, og "Huspostil" er hans første trykte digtsamling fra 1927. Bogen er inddelt i fem lektioner med titlerne: Litanier, Eksercitier, Krøniker, Salmer og Mahagonnysange samt Tidebønner for de afdøde. Lektionerne indledes med en vejledning til, hvordan de skal bruges, mens sidste kapitel skal læses mod forførelse: "Lad jer ikke forføre!/ I får kun det, I ser./ Dagen står i døren./ Det er natvind, I kan høre./ Det blir aldrig morgen mer." Bogen foreligger her i en tosproget version, og for første gang i sin helhed på dansk.

Brecht er et meget interessant bekendtskab, alene pga det eminente sprog. Digtene handler overvejende om undergang og giver et godt indtryk af hans vildtvoksende lyrik og radikale tanker, inden han blev udpræget politisk digter. Brecht forholder sig ironisk til de kristelige andagtsbøger/huspostiller, og bogen kan således læses som en satire, en slags anti-postil. Hans Christian Nørregaards interessante efterskrift sætter værket fint i perspektiv.

I SvendborgdigteBrecht i udvalg finder man overvejende marxistiske Brecht-digte i fuld dansk oversættelse, mens Brecht i udvalg giver et stort og alsidigt indtryk af Brechts stil og tematik og kunstneriske og politiske overbevisningI Svendborgdigte finder man overvejende marxistiske Brecht-digte i fuld dansk oversættelse, mens giver et stort og alsidigt indtryk af Brechts stil og tematik og kunstneriske og politiske overbevisning.


Standart

Årg. 35 nr. 3/4 (2021)

af

af

Henning Goldbæk

Årg. 35 nr. 3/4 (2021)