Bøger / skønlitteratur / roman

Himmlers kok


Beskrivelse


Rose på 105 ser tilbage på sit liv fra hendes barndom under det armenske folkemord til hendes liv i Frankrig og hendes utallige elskere op gennem "Mordenes Århundrede".

Anmeldelser (3)


Bibliotekernes vurdering

d. 6. apr. 2018

af

af

Iben Jakobsen

d. 6. apr. 2018

Rose har overlevet det 20. århundrede og det har med nød og næppe overlevet hende. En roman for de få.

105-årige Rose ser tilbage på sit liv, hvori hun har været tæt på nogle af de værste begivenheder i det 20. århundrede, samt utallige personlige tragedier. Rose er stadig fuld af livskraft og noget af en karakter - men hun har også været drevet af hævnlyst, siden hun som barn overlevede det armenske folkemord. Historien fører hende til Frankrig, Det Tredje Rige og Maos Kina.

Det er svært at identificere sig med hovedpersonen både den 105-årige fortæller eller fortidens Rose. Hendes historie er barsk - men den fortælles aldrig så man bliver rørt af den; tværtimod. Hvor man gerne ville føle for hende, sidder man i stedet med en grim smag i munden over hendes måde at tackle tingene på. Der bliver fx brugt mere tid på at beskrive hvordan hun seksuelt tilfredsstiller Himmler end hendes reaktion på, at hendes børn er døde. Hver gang der kortfattet nævnes noget horribelt, følges det op af noget seksuelt - som fx hendes kinesiske elskers evner til at give hende orgasmer eller hendes forkærlighed for onani. Hævnmotivet fylder forsvindende lidt i bogens egentlige handling, der i stedet domineres af et stort fokus på sex. Historien, der ellers starter lovende, slutter med en flad følelse.

Andre historier om hævn kunne fx være Ildens døgnMellem havet og ødemarkenHelakyrierne, Mellem havet og ødemarken (Roman) og HelakyrierneAndre historier om hævn kunne fx være Ildens døgn, (Roman) og HelakyrierneAndre historier om hævn kunne fx være Ildens døgn, Mellem havet og ødemarken (Roman) og .


Weekendavisen

d. 27. juli 2018

af

af

Birte Weiss

d. 27. juli 2018


Standart

Årg. 32 nr. 3 (2018)

af

af

Karoline Munk Hansen

Årg. 32 nr. 3 (2018)