Bøger / faglitteratur

Harlekinledelse : ledelse under radikale forandringer


Beskrivelse


Kriser, globalisering, mangfoldighed, klimaforandringer og omlægning af energiproduktionen ... Fremtiden byder på en sværm af hyppige radikale forandringer, og når omverdenen er turbulent og uforudsigelig, er det vanskeligere at bedrive ledelse. Men de radikale forandringer rummer også muligheden for at komme forandret og styrket ud på den anden side. Hvordan? Det giver Bolette Christensen, Hanne Sundin og Lars Goldschmidt deres bud på i Harlekinledelse - Ledelse under radikale forandringer. Bolette Christensen, direktør i Dansk Industri, Lars Goldschmidt adjungeret professor på DTU og CBS samt direktør i DI og Hanne M. Sundin, konsulent i DI Videnrådgiverne er hver for sig kendte for deres ekspertiser og sætter sig for første gang sammen i anledning af bogen og giver deres bud på nutidens og fremtidens ledelse. De ønsker med den nye bog at fokusere på de tre vigtigste aspekter, som ledere i danske virksomheder skal forholde sig til: Mangfoldighed: Rust din virksomhed til mangfoldighed inden for køn, etnicitet, uddannelsesbaggrund, seksualitet, holdninger ... Følgeskab: Halvdelen af ledelsesrelationen er lederen. Den anden halvdel er medarbejderen - følgeskabet. Lederen kan gøre meget, men ikke ret meget alene. Derfor skal lederen skabe plads til medarbejdernes ansvarstagen og medledelse. Og de tre hovedværktøjer: Lean, robust og adræt. Lean kan bruges som effektiviseringsværktøj, Robust, som risikostyringsværktøj og Adræt, som omstillingsværktøj. De tre værktøjer kan anvendes samtidigt og i forskellige faser i forløbet gennem den radikale forandring. Bogens titel Harlekinledelse opstod, fordi nutidens og fremtidens leder deler træk med Harlekinfiguren: Hun skal være robust og adræt, være refleksiv og tænke i mangfoldighed. Og hun forstår at skabe følgeskab og begejstring blandt medarbejderne. Harlekin danser på én gang alene og sammen med andre. Han er kraftfuld og adræt, men også en iagttagende og nysgerrig person. Han tænker i følelser og iscenesættelse og holder hele tiden øje med de andre.  Udover at forfatterne bruger deres egne erfaringer som hhv. ledere og medarbejdere under radikale forandringer rummer Harlekinledelse også interviews med fire markante topledere: Lars Munch fra JP/Politiken, Ingelise Boganson fra Alectia, Birgit W. Nørgaard indtil for nylig hos Carl Bro/Grontmij og Niels Højbjerg nu stadsdirektør i Århus tidligere leder af Fyns amt. Deres gennemgående citater giver ledelsesrefleksionerne i bogen kød og blod. Bogen fik 6 ud af 6 stjerner i Berlingske Nyhedsmagasin. Læs anmeldelsen. Bogen fik 6 ud af 6 stjerner i magasinet Danske Kommuner.

Anmeldelser (6)


Bibliotekernes vurdering

d. 21. apr. 2010

af

af

Jørgen Bartholdy

d. 21. apr. 2010

Det er arbejdende og praktisk orienterede ledere, der vil have størst udbytte af denne bog, der tager udgangspunkt i de mange forandringer virksomheder, institutioner og organisationer møder i dag. Finanskrisen er underforstået, så bogen er helt up to date.

De tre forfattere, der alle er ansat i DI, skriver direkte og ligefremt. De benytter dygtigt Harlekin-figuren som metafor for fortællingen om den moderne leder, der skal være både adræt, iagttagende, nysgerrig, iscenesættende og meget andet for at møde den mangfoldighed af udfordringer, som rammer os udefra. Bogen er bygget i tre hovedafsnit med titler fra sceneverdenen og derunder 10 kapitler med overskrifter fra den mere traditionelle managementverden. De enkelte kapitler er praktisk orienterede og slutter med spørgsmål til selvrefleksion. Ind imellem bringes kommentarer om emnerne fra topledere indenfor både det private og det offentlige. Bogen er uden noter og afsluttes med en kort litteraturliste.

Bogen adskiller sig ikke fra en del andre på markedet, men de tre forfatteres tilknytning til DI giver tyngde.

En moderne bog om ledelse, der sætter Harlekin-figurens mangfoldige kompetencer op som ideal for moderne ledere, der skal navigere under stadige forandringer.


Jyllands-posten

d. 30. maj 2010

af

af

Henrik Ørholst

d. 30. maj 2010


Berlingske nyhedsmagasin

2010, nr. 17

af

af

Markus Bjørn Kraft

2010, nr. 17


Danske kommuner

Årg. 41, nr. 17 (2010)

af

af

Gete Bjerring

Årg. 41, nr. 17 (2010)


Arbejdsmiljø

Årg. 26 nr. 5 (2010)

af

af

Niels Erik Karkov

Årg. 26 nr. 5 (2010)