Bøger / faglitteratur / litteraturanalyser

Gysets mestre : den tidlige gotiske roman i engelsk litteratur og dens efterfølgere: "sensationsromanen" og detektivhistorien


Beskrivelse


Om den gotiske romans indtræden og opblomstring i den engelske litteratur primært i perioden 1760-1820. Herunder om genrens aner og årsagerne til interessen i netop denne periode. Med gennemgang af centrale forfatterskaber og værker fra perioden med øje for netop det gotiske med skumle ruiner, kirkegårde, skjulte rædsler, dobbeltgængere og siden vampyrer.

Anmeldelser (1)


Bibliotekernes vurdering

d. 10. aug. 2010

af

af

Torben Wendelboe

d. 10. aug. 2010

Værket henvender sig bredt til et publikum med interesse for den gotiske litteraturs historie - og til et publikum, der med den gotiske bølge, som i disse år breder sig i alle medier, ønsker at kende opkomsten af og baggrunden for det gotiske.

Wennerstrøm er bibliotekar med flere lignende udgivelser bag sig. Bogen behandler den gotiske romans indtræden og opblomstring i den engelske litteratur primært i perioden 1760-1820. Hun ser på genrens aner og årsagerne til interessen i netop denne periode som baggrundsstof. Derpå gennemgår hun centrale forfatterskaber og værker fra perioden med øje for netop det gotiske med skumle ruiner, kirkegårde, skjulte rædsler, dobbeltgængere og siden vampyrer, dvs. fra den centrale periode fra bl.a. Horace Walpole og Slottet i Otranto til Mary Shelleys Frankenstein. Men forfatteren fortsætter med genrens fortsættelse i sensationsromanen og får derved fx Wilkie Collins Kvinden i hvidt med og senere også kriminalromanen med Arthur Conan Doyle Baskervilles hund med i genreudviklingen. Trådene trækkes op til i dag. Med oversigter, værkgennemgange, forfatterportrætter, litteraturhenvisninger og personregister.

Forfatteren har tidligere udsendt Jane Austen - hendes liv og forfatterskab, 2001, og Victoriatiden og de victorianske romanforfattere, 2008. Det nye værk giver indsigt i, hvad der ligger bag nutidige forfattere som Anne Rice og Stephenie Meyer.

Udmærket udspil såvel som genrehistorie som til orientering.